Συνεχίζεται το δημοσκοπικό ντέρμπι: 4 δημοσκοπήσεις, δύο νικητές

Αντιφατικά αποτελέσματα δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες βράδυ το φως της δημοσιότητας, κι ενώ υπολείπονται τρεις μόλις ημέρες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Υπερδιπλάσια ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ έναντι αυτών του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη, με αποτέλεσμα το κόμμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να «πάρει βραχεία κεφαλή». Στα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση οι αντίστοιχες τιμές της προηγούμενης έρευνας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα):

demos
Νέα Δημοκρατία: 30% (27,5%)
ΣΥΡΙΖΑ: 29,5% (28,5%)
Χρυσή Αυγή: 6,5% (7%)
ΚΚΕ: 5,5% (6%)
ΠΑΣΟΚ: 5% (5,5%)
Ποτάμι: 5% (5%)
Ενωση Κεντρώων: 4% (4,5%)
Λαϊκή Ενότητα: 3% (3%)
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5% (2%)
Αλλο κόμμα: 3% (3%)
ΔΞ/ΔΑ: 6% (8%)
Ακυρο/λευκό: 3%
Αποχή: 11%

Οπως αναφέρει η έρευνα, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 28,1% και 31,9%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 27,6% και 31,4%, επιτρέποντας τόσο στη Νέα Δημοκρατία να νικήσει με πάνω από τέσσερις μονάδες διαφορά, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από τρεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολλά, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις και τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του κόμματος, στην επιστροφή των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου που τείνουν προς την αποχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί αποτελούν το 28,5% όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν, όταν για την ΝΔ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 8%.

Κάππα Research: 0,6% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ 
Αντίθετα, οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6% έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της Κάππα Research για το tovima.gr, η οποία διενεργήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29% και η ΝΔ 28,4%, με τα ποσοστά και των δύο κομμάτων να είναι ενισχυμένα συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 26,7% και η ΝΔ 26,2%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 5,9%, ΚΚΕ με 5,5%, Ποτάμι με 5% και Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Στο όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%.

Οριακό είναι και το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός όπου συγκεντρώνει 36,5% έναντι 35,1% έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αυτό ισχύει και για το ποια κυβέρνηση θεωρούν καταλληλότερη οι ερωτηθέντες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 37,4% έναντι 35,7% μιας κυβέρνησης με κορμό της ΝΔ. Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται από το 55,6% ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 30,5% της ΝΔ.

Μεγάλη διαφορά δίνει η Prorata 
Αντίθετα, στις 4 ποσοστιαίες μονάδες εκτιμούσε χθες, την «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ProRata την Τρίτη και δημοσιεύθηκε χθες.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών είναι τα εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 28%
Νέα Δημοκρατία: 24%
Χρυσή Αυγή: 7,5%
ΚΚΕ: 5%
Ποτάμι: 5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Λαϊκή Ενότητα: 3%
Ενωση Κεντρώων: 3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%
Αλλο κόμμα: 2%
ΔΞ/ΔΑ: 15%

Επισημαίνεται πως, επίσης την Τετάρτη, είχε δει το φως της δημοσιότητας και νέα δημοσκόπηση της Pulse για το Action24, η οποία έδινε οριακό προβάδισμα 0,5% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:Ethnos.gr