Συναγερμός και στην Κύπρο – Νέο κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται μέσω πορνογραφικού βίντεο

Η Αστυνομία Κύπρου, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει το κοινό για την ύπαρξη ενός νέου είδους κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan) που εξαπλώνεται με την εμφάνιση πορνογραφικού βίντεο. Συγκεκριμένα η σχετική ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιο φίλο του χρήστη στο facebook και ότι έχουν επισημανθεί σε αυτό με ετικέτα (tag) και άλλοι φίλοι του.

Εάν οποιοσδήποτε χρήστης που δει την εν λόγω ανάρτηση πατήσει πάνω του, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα και στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο ενώ στην συνέχεια εμφανίζεται μήνυμα όπου ο χρήστης καλείται να «κατεβάσει» ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εάν ο χρήστης συναινέσει και προσπαθήσει να κατεβάσει το συγκεκριμένο αρχείο, τότε μολύνεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του χρήστη με το πιο πάνω κακόβουλο λογισμικό και δίνεται η δυνατότητα όπως οι δράστες ανακτήσουν την κυριαρχία του υπολογιστή τους και να υποκλαπούν διάφορα προσωπικά, τραπεζικά και δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να λαμβάνουν κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:
• Να μην πατάνε σε τέτοιου είδους αναρτήσεις
• Από τις ρυθμίσεις του Facebook να ενεργοποιούν την επιλογή ώστε να μην επιτρέπεται κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα (tag), χωρίς να τους εγκρίνουν
• Να χρησιμοποιούν ενημερωμένο λογισμικό antivirus
• Να μην εκθέτουν τέτοιου είδους περιεχόμενα σε παιδιά

Σημειώνεται ότι, το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο και δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο.