Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπαν Κι Μουν – Κύριο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην αντζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιαάδη στη Νέα Υόρκη και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Οι δύο άνδρες θα μιλήσουν σε συνάντηση που θα έχουν στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ομιλία του, ο Αναστασιάδης θα δόσει έμφαση στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για έναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Επιπλέον θα αναφερθεί στην προετιμασία, ώστε ο διάλογος να μπορεί να πετύχει. Επίσης θα επαναλάβει την πρόταση του για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. (Την κλειστή πόλη και όχι το Βαρώσι)

Ο ΠτΔ αναμένεται να εστιάσει και στους υδρογονάνρθακες, την ΑΟΖ και γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να αποκτήσει η Κύπρος.

Πριν απο τη συνάντηση του με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με τον Υπεξ των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Πέραν των προαναφερθέντων ο ΠτΔ θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Λίγο αργότερα έχει οριστεί συνάντηση του κ. Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του, Φεριντούν Σινιρλίογλου.