Συμφώνησαν οι «28» της ΕΕ για μια πιο αυστηρή πολιτική ως προς τις απελάσεις!

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα, Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν να ακολουθήσουν πιο αυστηρή πολιτική ως προς τις απελάσεις και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προσφυγική κρίση, συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας συνοριοφυλακής.

Οι υπουργοί αναφέρουν σε κείμενό τους ότι «τα αυξημένα ποσοστά επιστροφών θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την παράτυπη μετανάστευση», ενώ ενέκριναν και την κράτηση προσφύγων για όσους επιχειρήσουν να το σκάσουν πριν την απέλασή τους.

Συμφώνησαν να επιχειρήσουν, επίσης, να πείσουν τις αφρικανικές και άλλες φτωχές χώρες να δεχθούν την επανεισδοχή στο έδαφός τους προσφύγων στους οποίους η Ευρώπη θα έχει αρνηθεί την είσοδο, με αντάλλαγμα πακέτα βοήθειας.

Το απόγευμα, οι υπουργοί Εσωτερικών θα συνεδριάσουν και με τους υπουργούς Εξωτερικών των «28», καθώς και με αντιπροσωπείες από βαλκανικές χώρες, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

«Οι επαναπροωθήσεις είναι πάντα σκληρές» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση. «Αλλά μπορούμε να προσφέρουμε χώρο και στήριξη σε πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία (κάτι που μπορεί να γίνει) εάν αυτοί που δεν χρειάζονται προστασία δεν έρχονται ή επιστρέφουν γρήγορα (στις χώρες από τις οποίες προέρχονται)».

Οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν επίσης την στενότερη συνεργασία για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως στη Μεσόγειο, απ’ όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη.

«Μία Ευρώπη χωρίς ασφαλή εξωτερικά σύνορα θα είναι μία Ευρώπη με εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους» είπε ο γερμανός υπουργός.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ακολουθώντας τη γραμμή του Φρανσουά Ολάντ, πρότεινε ενίσχυση της FRONTEX και μία υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής με ενισχυμένη εξουσία που θα μπορεί να επεμβαίνει όπου οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με υπουργούς, συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.