Συμφωνία υπάρχει στις κατηγορίες και όχι στα κριτήρια στο περιουσιακό, δηλώνει ο Ακιντζί

Με θέματα του Περιουσιακού και της Διακυβέρνησης, ασχολήθηκαν στη σημερινή συνάντησή τους οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί, εξηγώντας ότι στο περιουσιακό υπάρχει συμφωνία όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των επηρεαζόμενων περιουσιών (affected properties) αλλά όχι όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία η επιτροπή που θα δημιουργηθεί από ίσο αριθμό Τ/κ και Ε/κ – όπως ανέφερε – θα εξετάσει τις υποθέσεις.

Τα κριτήρια αυτά δεν έτυχαν ανταλλαγής απόψεων ούτε εισήλθαν στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφοντας στο “προεδρικό” ευχήθηκε, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία για την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο. Ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως κάθε φορά, είχαν καταρχήν κατ` ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια με τους δύο διαπραγματευτές και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και στο τέλος με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες.

Ούτε στη σημερινή τους συνάντηση, που είναι η όγδοη, συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα των κριτηρίων, όπως δήλωσε, αφού δεν έχει γίνει σχετική εργασία από τους διαπραγματευτές, ενώ η προετοιμασία της κάθε πλευράς επί του θέματος συνεχίζεται. Τα κριτήρια στα οποία θα υπάρξει στο τέλος κατάληξη είναι αυτά πάνω στα οποία θα λειτουργεί η επιτροπή για το περιουσιακό, πρόσθεσε παρατηρώντας ότι στον ε/κ Τύπο έγινε λάθος αναφορά στο θέμα, κάνοντας νύξη για συμφωνία για τα κριτήρια ενώ επρόκειτο για τις κατηγορίες.

Σε ερώτηση για το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι αυτό υπάρχει από παλιά και στους Τ/κ και στους Ε/κ και το πιο σημαντικό – όπως είπε – είναι το πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Γιατί, πρόσθεσε, πέρασαν 41 χρόνια, σε αυτά δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις και κάποια θέματα έφτασαν μέχρι το ΕΔΑΔ, το οποίο πήρε αποφάσεις σχετικά και με τα δικαιώματα του χρήστη και “αποκτήθηκε η πραγματικότητα ότι αυτός που μένει σε εκείνα τα χώματα ή τα οικήματα δεν σημαίνει ότι με μια απόφαση θα τον πετάξουμε έξω”. Αυτά δεν είναι θέματα που θα λυθούν με ποσοστώσεις, αλλά θα συνδεθούν με κριτήρια με τη λύση, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να τα συζητήσουμε αυτά.

Κληθείς να σχολιάσει ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη για “συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας” ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην ίδια ομιλία, ο Ε/κ ηγέτης είπε και άλλα πράγματα που άλλοι Ε/κ ηγέτες δεν είχαν το θάρρος να πουν παλιότερα, όπως το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο δημοκρατία των Ε/κ και αυτή η αντίληψη που επικρατούσε στο παρελθόν πρέπει πια να αλλάξει. “Έκανε μια σημαντική πρωτοβουλία. Εκανε αυτό που έπρεπε”. Σημείωσε δε ότι στην ε/κ πλευρά όπως και στην τ/κ, υπάρχουν κάποιες ευαισθησίες, όπως η ανησυχία τους τι θα γίνει με την Κυπριακή Δημοκρατία και εάν αμέσως μετά τη λύση μείνουν χωρίς κράτος.

Στις αρχές που έχουν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές, περιέχεται η διζωνικότητα, σημείωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν σε αυτό το πλαίσιο. “Μιλούμε για μια νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη βάση της πολιτικής ισότητας. Με καλή πρόθεση αυτό αναζητούμε. Κατά τους Ε/κ αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ` εμάς δημιουργείται μία νέα δομή. Αυτή η νέα δομή που θα δημιουργηθεί θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή με νέο όνομα και σημαία. Αλλά αυτή (η δομή) δεν θα υποβάλλει εκ νέου αίτηση για ένταξη στα ΗΕ ή την ΕΕ. Θα πάρει τη θέση της αυτόματα με τη νέα δομή”.
“
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κατάργηση του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για μια δομή που θα αλλάξει, θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία, όπως και η δομή που διοικείται από τους Ε/κ τώρα, και από αυτές τις δύο συνιστώσες πολιτείες θα δημιουργηθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα πως κάποιοι Ε/κ πήγαν με τους τίτλους ιδιοκτησίας στα σπίτια τους στα κατεχόμενα που μένουν τώρα Τ/κ ή άλλοι, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ κάποιες ειδήσεις που μεταδόθηκαν ήταν υπερβολικές. Ζήτησε, ανέφερε, και είχε ενημέρωση από την “αστυνομία” για το θέμα. Και ο κ. Αναστασιάδης και εγώ πιστεύουμε ότι το περιουσιακό δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιους τρόπους. Έκανε δε έκκληση να μην μεγαλοποιούνται τα γεγονότα και τόνισε ότι το περιουσιακό δικαίωμα ενός δεν μπορεί να έχει ατομική λύση. Είναι ένα θέμα που θα ανατεθεί βάση κριτηρίων στην επιτροπή για το περιουσιακό, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το οδόφραγμα της Δερύνειας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση από τους δύο ηγέτες, το θέμα είναι στην αρμόδια τεχνική επιτροπή και πως, όπως και στη Δερύνεια, έτσι και για το οδόφραγμα της Λεύκας προτάθηκε εναλλακτικά ένας ακόμη δρόμος. Ωστόσο, είπε, αργότερα η πρόταση της τ/κ πλευράς για εναλλακτικό δρόμο στη Λεύκα αποσύρθηκε και τώρα πρέπει να καθαριστεί εκεί ο υφιστάμενος. Ανακοίνωσε δε ότι, όπως ενημερώθηκε από τους αρμόδιους των ΗΕ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθουν στο νησί ειδικοί του ΟΗΕ για τον καθαρισμό των ναρκοπεδίων. Γι` αυτό, συνέχισε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσει να αποναρκοθετηθεί η περιοχή Λεύκας – Απλικίου και μετά να ανοίξει το οδόφραγμα.

Για τη Δερύνεια, ανέφερε, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία όσον αφορά τον καθορισμό του δρόμου, ενώ λόγω και των διακοπών του καλοκαιριού η τεχνική επιτροπή δεν μπόρεσε να συνέλθει. Θα συνεδριάσει εντός Σεπτεμβρίου και θα προσπαθήσει να βρει μια διέξοδο, πρόσθεσε. “Στόχος μας να υπάρχει μια συμφωνία το συντομότερο στις δύο πλευρές και να ανοίξει αυτός ο δρόμος. Ξέρουμε ότι αυτό θέλει ο λαός και το περιμένει”. Στο παρελθόν, πρόσθεσε, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες σε κάποια οδοφράγματα που κράτησαν για χρόνια αλλά, “εμείς δεν θέλουμε ούτε μήνες να συνεχισθεί. Σίγουρα θα παρακολουθούμε τη διαδικασία για το διάνοιγμα των οδοφραγμάτων το συντομότερο”.