O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενημέρωσε χθες τηλεφωνικά τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, για «το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Σήμερα, πραγματοποιείται εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου άτυπη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα αυτό, με την συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιακών υπουργών.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένονται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας Επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Θα υπάρξει ενημέρωση των δύο αξιωματούχων από τους Υπουργούς που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του προβλήματος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τα βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά, όπου και έχει παρθεί ήδη απόφαση (αρκεί να επικυρωθεί από την άτυπη σήμερα συνάντηση στο Μαξίμου) δημιουργίας στην πόλη ενός κέντρου υποβοήθησης για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ιδρυτικό μέλος των «Γιατρών του Κόσμου», δήλωσε χθες ότι η κατάσταση είναι πολύ οξυμένη, ιδίως στα νησιά, και ότι πρώτιστο μέλημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι «αφενός να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων, αφετέρου να θεραπεύσουμε την όχληση για την τοπική κοινωνία».
«Εάν δεν τα κάνεις μαζί», πρόσθεσε, «διακινδυνεύεις να βγει η τοπική κοινωνία εναντίον, να πάρουν οι ακροδεξιές απόψεις το πάνω χέρι».
Επικαλούμενος ακόμα την εμπειρία που είχε από την αυτοψία που έκανε στην Κω, ο κ. Μουζάλας, παρατήρησε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και ο τοπικός πληθυσμός έχει παράπονα, καθώς η προσφυγική κρίση συνέβη μέσα στην τουριστική σεζόν και αυτό του κόστισε.
Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε λίγο μετά τις πέντε το πρωί σήμερα το επιβατικό/οχηματαγωγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» με άλλους 2.500 πρόσφυγες από την Μυτιλήνη.
Ανεπίσημες πληροφορίες από τις αρχές του νησιού αναφέρουν ότι σε 13.000 έχουν φτάσει οι πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, το νησί να «βουλιάζει», και οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές να κάνουν έκκληση για βοήθεια από την πολιτεία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση από τους δεκάδες πλέον χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν να φύγουν για την ηπειρωτική Ελλάδα, και από εκεί για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, από εκείνους που φθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές, το 80% είναι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες Ιράκ και Συρία, και κατά 20% (οικονομικοί) μετανάστες.
«Το μεταναστευτικό επηρεάζει λίγο. Το προσφυγικό είναι το βασικό πρόβλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Την Παρασκευή το πρωί οι κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος θα μεταβούν στην Κω, που μαζί με την Μυτιλήνη αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα αφού είναι οι κυριότερες «πύλες εισόδου» των μεταναστών, και αφού ενημερωθούν σχετικά και από τις τοπικές αρχές, το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών – μελών της Ε.Ε. προκειμένου να συζητήσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο γίνεται η σύσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών για το ίδιο θέμα, με την πρωτοβουλία του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτή την εποχή.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Φλογαϊτης, ο οποίος χθες μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο, που ως Υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή είχε ασχοληθεί ενδελεχώς με το μεταναστευτικό πρόβλημα, να του δώσει συμβουλές για το θέμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του επανέλαβε ότι «εκείνο που πρέπει να θυμηθεί σήμερα η Ευρώπη και να αναλάβει τις ευθύνες της είναι ότι το υπάρχον από το 2008 Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοσθεί. Ιδίως ότι «τα σύνορα των κρατών-μελών αλλά και τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης, ότι ιδίως σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, με τέτοιες μεταναστευτικές ροές, την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο ο Frontex προς την κατεύθυνση αυτή, «πολλώ μάλλον όταν ο Frontex, εδώ και καιρό, έπρεπε να είχε μεταβληθεί σ’ένα είδος Εuropol, για να μπορεί να έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση την φύλαξη των συνόρων». Και επισήμανε με ευχαρίστηση, είπε, την δήλωση του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Süddeutsche Zeitung, ότι «τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι ο Frontex πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη».
Εξάλλου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του χθες με τον Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο «για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, λόγω των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, σε συνεργασία κυρίως με τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora, να ολοκληρώσει αμέσως το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών».
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία, του τόνισε την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού -τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου- σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.
Πηγή:ΚΥΠΕ