Συγχαρητήρια Μακαριότατε

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου επικρίθηκε πολλές φορές -και όχι αδίκως- για την εμπλοκή του, αλλά και ενεργό, μερικές φορές, ανάμιξή του στην πολιτική.

Συνήθως, αν τον ακούσει κάποιος να μιλά το πρωί στα ραδιόφωνα, δημιουργείται αμέσως η εντύπωση ότι ομιλεί κάποιος οικονομικός σύμβουλος τραπεζών ή οικονομολόγος μεγάλων εταιρειών.

Δηλαδή, κάθε άλλο παρά πνευματικός είναι ο λόγος του.

Χθες, λοιπόν, για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ -ναι καλά διαβάσατε- ενώ ερωτήθηκε από δημοσιογράφους, μετά από εκκλησιασμό, δεν απάντησε ούτε για το κυπριακό, ούτε για την οικονομική ενασχόλησή του.

Απάντησε, όμως, για τον ξυλοδαρμό του πολίτη-κρατούμενου από μέλη της αστυνομίας στα κρατητήρια της Πόλεως Χρυσοχούς.

Ασφαλώς και μπορείτε να μαντέψετε τι μπορεί να είπε. Υπερασπίστηκε το δίκαιο, όπως άλλωστε κάνει πάντα.

Αυτό που πρέπει να διερωτηθούμε, όμως, είναι γιατί αυτή η απότομη στροφή των 360 μοιρών, σχετικά με το κυπριακό και τις συνεχείς νουθεσίες του προς του ηγέτες.

Μήπως επιτέλους κατάλαβε ότι η εκκλησία με τις παρεμβάσεις της μπορεί να σπέρνει διχασμό; Μήπως κατάλαβε ότι η εκκλησία πρέπει να προσφέρει μόνο αγάπη και πνευματικό λόγο; Μήπως κατάλαβε η εκκλησία δεν είναι πολιτική δύναμη και όσες φορές επιχείρησε να γίνει (κυρίως με τις δηλώσεις του) έχανε συνεχώς την εμπιστοσύνη των πιστών;

Μήπως κατάλαβε ότι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας σε οποιαδήποτε βαθμίδα πρέπει να είναι πάντοτε ενωτικοί με το λόγο και τις πράξεις τους και όχι διχαστικοί; Μήπως κατάλαβε ότι ο ρόλος της εκκλησίας και του κράτους είναι διακριτός και αν υπάρξει καλύτερη οριοθέτηση στις σχέσεις των δύο, αυτό θα ωφελήσει πρωτίστως την εκκλησία;

Ευχόμαστε να το κατάλαβε και να απέχει από δραστηριότητες, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, διότι πρέπει κάποτε να καταλάβει πως ο λόγος του πρέπει να είναι λόγος αγάπης, να ενώνει και να είναι καθαρά πνευματικός.

Η εκκλησία πρέπει και επιβάλλεται να διαχωριστεί από το κράτος, διότι η σημερινή ετεροβαρής κυρίως, οικονομική σχέση τους, βλάπτει σοβαρά το λαό-χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Σε διαφορετική περίπτωση οι Τράχωνες και οι Τραχωνίτες θα γίνουν πολλοί!

Κρατίνος