Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις συνομιλίες ο ΠτΔ – Για δημιουργία μομέντουμ μιλά ο Έιντε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Λευκωσία 1 Σεπτεμβρίου 2015.

Συγκρατημένα αισιόδοξος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι συζητήθηκαν τα κριτήρια για το περιουσιακό και ζητήματα διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μιλά αφ` εαυτής.

Ερωτηθείς εάν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι από τις θέσεις που κατέθεσε η άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε “νομίζω ναι”.

Έιντε: Ο θετικός διάλογος μεταξύ των ηγετών δημιουργεί μομέντουμ

Ο θετικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δυο ηγετών συνεχίζει να δημιουργεί μια δυναμική, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε,  μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών μετά τις θερινές διακοπές.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως Αναστασιάδης και Ακιντζί επικέντρωσαν σήμερα τη συζήτησή τους στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και ειδικότερα πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση. Είπε ακόμη πως οι δυο ηγέτες ανανέωσαν τις προσπάθειές για να επιτύχουν τον κοινό τους στόχο, που είναι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης το ταχύτερο δυνατό και πως “επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν αυτές τις προσπάθειες και να κτίσουν πάνω σε αυτές από τώρα μέχρι την επόμενη τους συνάντηση στις 14 Σεπτεμβρίου”.

Πρόσθεσε πως “οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται εντατικά μεταξύ των συναντήσεων των ηγετών προς υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Θα συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση τις επόμενες δυο εβδομάδες”, επεσήμανε ο κ Ειντε.

Ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση, “οι ηγέτες ανασκόπησαν τη σημαντική και ουσιαστική δουλειά που έγινε από τους διαπραγματευτές και τις ομάδες τους από την τελευταία τους συνάντηση στις 27 Ιουλίου”. Πρόσθεσε πως οι διαπραγματευτές, οι οποίοι συναντήθηκαν 11 φορές, αύξησαν τη συχνότητα των συναντήσεών τους και εμβάθυναν τις συζητήσεις τους επί των καίριων θεμάτων για να προωθήσουν την πρόοδο που θέλουν να δουν οι ηγέτες.

Ο κ, `Ειντε σημείωσε πως οι διαπραγματευτές συνέχισαν να εστιάζουν ξεκάθαρα στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης για όλους. Ανέφερε πως όταν ήταν αναγκαίο συνήλθαν στην παρουσία των μελών των Ομάδων Εργασίας των Ειδικών, ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με ζητήματα του περιουσιακού, της οικονομίας και της ΕΕ. Οι Ομάδες Εργασίας των Ειδικών έχουν επίσης συναντηθεί χωριστά, έχοντας ως εφόδιο την καθοδήγηση από τους διαπραγματευτές, σημείωσε.

“Ο θετικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δυο ηγετών συνεχίζει να δημιουργεί μια δυναμική (forward momentum). Σήμερα, επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και ειδικότερα πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση”, είπε ο κ. `Ειντε.

Πήγή: ΚΥΠΕ