Συγκλονιστικό: Κύπρια μάνα συνομιλεί μέσω Skype με τον «αγνοούμενο» γιο της

Όλες οι ιστορίες από το δράμα των αγνοουμένων μας είναι συγκλονιστικές και προκαλούν πόνο, κάθε φορά που γίνεται αναφορά, στην τραγική αυτή πτυχή του κυπριακού.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες, οι οποίες κρατούνται στο σκοτάδι, ίσως γιατί είναι από αυτές, που κάποιοι δεν βολεύονται να δουν το φως της δημοσιότητας.

Το Apokalipsi.com σέβεται τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων, αλλά επειδή θεωρεί ότι η αλήθεια είναι πάνω απ’ όλα και πάρα πολλοί από τους συγγενείς «πληρώνουν», επειδή κάποιοι ποτέ δεν θέλησαν, ενώ γνώριζαν, να τους πουν την αλήθεια.

Μια από αυτές τις ιστορίες σας αποκαλύπτουμε σήμερα και απολογούμαστε εκ των προτέρων αν προκαλέσουμε πόνο στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα. Αυτό που υπερισχύει, όμως, είναι να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.

Το 1975 υπήρξε μια τραγική βεβαίωση από την τουρκική πλευρά ότι ο μικρός τότε Ελληνοκύπριος αγνοούμενος Χ. Γ. βρισκόταν στην Τουρκία.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης γνώριζε πολύ καλά την υπόθεση και σε ανύποπτο χρόνο, εξομολογήθηκε όλες τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί, μέσω του κατοχικού ηγέτη τότε Ραούφ Ντενκτάς, για την απελευθέρωση του μικρού αγοριού.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, λοιπόν, στην εξομολόγησή του είχε αναφέρει ότι ενώ βρισκόταν στο γραφείο του, εκτελώντας καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απουσίαζε από την Κύπρο, ήρθε η κυρία ‘’Μ’’ και ζήτησε να τον δει επειγόντως.

«Με πληροφόρησε ότι στην περιοχή που ήταν διεξήγοντο ανταλλαγές πυρών προσπάθησε να διαφύγει με το παιδί της και κατά την διάρκεια που προσπαθούσε να διαφύγει το παιδί κτυπήθηκε στο πόδι από μια σφαίρα».

«Ακολούθως», συνέχισε, «μου είπε ότι το πήρε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το οποίο ήταν τουρκικό και ότι της είπαν να το αφήσει εκεί, για να το θεραπεύσουν και να της το επιστρέψουν».

Ο Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι ο σκοπός που τον επισκέφθηκε η ‘’Μ’’ ήταν για να ζητήσει να γίνουν διευθετήσεις μέσω του κατοχικού ηγέτη (Ραούφ Ντενκτάς), ώστε να μπορεί να επισκέπτεται καθημερινώς το παιδί της ή να της επιτρέψουν να πάει να το πάρει και να το φέρει πίσω.

Ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης έθεσε αμέσως και χωρίς χρονοτριβή το θέμα στον Ραούφ Ντενκτάς. «Είχα συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς καθορισμένη για την επόμενη ημέρα και είπα στην κυρία ‘’Μ’’ να είναι απ΄ έξω από το γραφείο μου και μόλις έρθει ο κ. Ντενκτάς και με ενημερώσει θα την φωνάξω μέσα».

Την ίδια ώρα σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στον κ. Ντενκτάς, του ανέφερε τα γεγονότα και εκείνος είπε ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα τον ενημερώσει στην επόμενη τους συνάντηση.

«Όταν βρεθήκαμε την επομένη και τον ρώτησα, μου είπε ότι το παιδί είναι στο νοσοκομείο και ακολούθως φώναξα την μητέρα μέσα, της το είπα και είπαμε στον κ. Ντενκτάς την πρόταση είτε να κάνουν διευθετήσεις να μπορεί να επισκέπτεται καθημερινώς το νοσοκομείο ή να πάει να το πάρει, για να το φέρουμε απ΄ εδώ».

Η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ο Γλαύκος Κληρίδης, εξέπληξε την μητέρα του παιδιού.
«Θα κάνω τις διευθετήσεις, για να μπορεί να το επισκέπτεται».

Την επομένη, η κυρία ‘’Μ’’ επισκέφτηκε πάλι τον Γλαύκο Κληρίδη και τον ενημέρωσε ότι πήγε στο νοσοκομείο και οι υπεύθυνοι της είπαν ότι αυτό το παιδί δεν ήταν στο νοσοκομείο.

«Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος μου απάντησε ότι θα το διερευνήσει και θα μου πει».

Μετά από αρκετή ώρα κτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς.

«Μου είπε ότι το παιδί μετεφέρθη στην Τουρκία, για να γίνει η κατάλληλη θεραπεία, διότι το πρόχειρο νοσοκομείο, στο οποίο το πήραν δεν μπορούσε να κάμει την θεραπεία. Όταν ενημέρωσα την κυρία ‘’Μ’’ μου ζήτησε να ενεργήσω μέσω του κ. Ντενκτάς να της δοθεί άδεια να μεταβεί στην Τουρκία, για να συναντήσει το παιδί της. Έκανα τα διαβήματα, αλλά δεν κατόρθωσαν όπως μου είπαν, να βρουν σε ποιο νοσοκομείο είναι το παιδί».

Οι προσπάθειες ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το μικρό παιδί δεν σταμάτησαν ποτέ, αλλά πάντα επαναλάμβαναν ότι δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν σε ποιο νοσοκομείο είναι το παιδί.

Ο μικρός περίπου 45-46 χρόνων σήμερα , σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή, διαμένει μόνιμα στην Τουρκία και τα τελευταία δέκα χρόνια επισκέφθηκε πολλές φορές τα κατεχόμενα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η αποκάλυψη αυτής της τραγικής πτυχής του δράματος των αγνοουμένων μπορεί να κάνει ζημιά στο θέμα.

Υπάρχουν άλλοι, που μπορεί να θεωρήσουν ότι το θέμα, μετά τις μαζικές εκταφές και ταυτοποιήσεις αγνοουμένων, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει με αληθινά γεγονότα και γνώμονα πάντα την αλήθεια.

Κατά τη διερεύνηση του θέματος, πληροφορηθήκαμε ότι πρόσφατα, πριν από περίπου δύο μήνες, τον μεσήλικα  Τούρκο επισκέφθηκε η αδερφή του μικρού, κόρη της κυρίας ‘’Μ’’ στην Τουρκία ενώ η κυρία ‘’Μ’’ επικοινωνεί μέσω σύνδεσης Skype μαζί του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επειδή θα είναι προφανώς πολλοί αυτοί οι οποίοι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη τραγική ιστορία, ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης και πάλι σε ανύποπτο χρόνο, είχε αφηγηθεί την ιστορία και άλλου ενός παιδιού.

«Όταν τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν μέσα στο Μόρφου από ένα σπίτι αντηλλάγησαν πυροβολισμοί. Ήταν εκεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με την γυναίκα του, η οποία κρατούσε ένα μωρό δύο χρονών στην αγκαλιά της και ο νεότερος αδελφός της. Ο πατέρας σκοτώθηκε από τουρκικές σφαίρες. Μια σφαίρα έπληξε το παιδί και σκοτώθηκε όπως το κρατούσε η μητέρα. Μια σφαίρα κτύπησε την ίδια την γυναίκα και έπεσε παράλυτη ενώ άλλη μία σφαίρα κτύπησε τον νεαρό αδελφό της στο κεφάλι. Όταν μου δόθηκαν αυτές οι πληροφορίες, φώναξα τον Ντενκτάς και του είπα αυτό και αυτό συνέβη στο τάδε σπίτι»

Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα το διερευνήσει, το διερεύνησε και του είπε ότι κρατούνται στο ξενοδοχείο ”Ντόλφιν” στην Κερύνεια από τον τουρκικό στρατό.

«Του ζήτησα να τους μεταφέρουν απ΄ εδώ την γυναίκα και τον αδελφό της. Έστειλε την κυρία Ντενκτάς και την έφεραν στο Λήδρα Πάλας μας την παρέδωσαν την στείλαμε στην Γερμανία όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση, αφαίρεσαν την σφαίρα και έληξε η παράλυση. Μετοίκησε στην Αθήνα, ξαναπαντρεύτηκε, έχει παιδιά με τον δεύτερο άντρα της και επίσης ο νεαρός αδελφός της σπούδασε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα».

Οι δύο ιστορίες μπορεί για πολλούς να ακούγονται απίστευτες, είναι ωστόσο αληθινές ιστορίες που διηγήθηκε σε ανύποπτο χρόνο ο αείμνηστος ηγέτης και μπορούν να επιβεβαιώσουν στενοί συνεργάτες του.

Το αpokalipsi.com επιδιώκει να ενημερώσει πλήρως για ότι γνωρίζει σχετικά με την τραγική πτυχή των αγνοουμένων, παρά να κρατά στο σκοτάδι τους ενδιαφερόμενους, όπως έκαναν πολλοί για πολλά χρόνια εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες.

Κάποια στιγμή ο κόσμος πρέπει να ακούσει την αλήθεια είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Στο μεταξύ, χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε, απορρίπτει τους ισχυρισμούς Τούρκου υπηκόου, τον περασμένο Σεπτέμβρη, πως είχε ενδείξεις ότι ενδεχομένως να ήταν Ελληνοκύπριος, που μεταφέρθηκε στην Τουρκία κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις συγκρίσεις DNA δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε συσχέτιση των γενετικών προφίλ του Τούρκου.

Μετά από έγγραφη συγκατάθεση του Τούρκου, λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα γενετικό υλικό από αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, με σκοπό να αναλυθεί και να συγκριθεί με δείγματα που βρίσκονται στην τράπεζα δεδομένων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Τα γενετικά προφίλ του εν λόγω προσώπου συγκρίθηκαν πρώτα με τους συγγενείς 30 περιπτώσεων αγνοουμένων με ηλικίες από 6 μήνες μέχρι 16 χρόνων. Ακολούθως, συγκρίθηκαν με όλες τις καταχωρήσεις που έχει μέχρι σήμερα το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε συσχέτιση των γενετικών προφίλ του εν λόγω προσώπου με οποιοδήποτε γενετικό προφίλ που είναι καταχωρημένο μέχρι σήμερα στην ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Γενετικών Προφίλ συγγενών αγνοουμένων/ πεσόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κρατίνος