Συγκλονιστικό βίντεο της γαλλικής τηλεόρασης για το επικίνδυνο ταξίδι προσφύγων (βίντεο)

Σε δουλεμπορικό που μετέφερε δεκάδες Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο μπήκε συνεργείο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 καταγράφοντας συγκλονιστικές εικόνες από το ταξίδι ζωής και θανάτου.

Ο δημοσιογράφος του δικτύου, Φρανκ Γκενοζό, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους Τούρκους διακινητές και του επετράπη να κινηματογραφήσει το ταξίδι.

Οι πρόσφυγες που επέβαιναν στο παλιό σκάφος είχαν καταβάλει 2.000 ευρώ ο καθένας και 1.000 ευρώ για τα παιδιά, εκ των οποίων το μικρότερο ήταν μόλις δύο μηνών.

Οι παράνομοι μετανάστες μαζί με το συνεργείο επιβιβάστηκαν από άγνωστο σημείο της Τουρκίας από όπου το σκάφος τους περισυνέλεξε. Για περισσότερες από ώρες είχαν μείνει κρυμμένοι ανάμεσα στους θάμνους περιμένοντας το δουλεμπορικό, που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια παλιά βάρκα με μία κουρασμένη μηχανή.

Στο βίντεο εμφανίζεται τουλάχιστον ένας από τους διακινητές να κρατάει όπλο. Ο ίδιος οδηγεί το σκάφος λίγα μέτρα μακριά από την ακτή παραδίδει το τιμόνι σε έναν από τους πρόσφυγες και εγκαταλείπει τη βάρκα για να γυρίσει κολυμπώντας στην ακτή!

Το ταξίδι συνεχίστηκε ενώ η νύχτα είχε πέσει για τα καλά. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν είχε εμπειρία στη θάλασσα και οι ελληνικές ακτές απείχαν ακόμη 10 χιλιόμετρα. Όλοι τους όρθιοι στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, με τον τρόμο να αποτυπώνεται στο βλέμμα τους.

Ξαφνικά ή μηχανή σταμάτησε και επικράτησε πανικός. Όλοι οι επιβάτες έπρεπε να μείνουν ακίνητοι  για να μην ανατραπεί το ακυβέρνητο σκάφος. Το μόνο φως που υπήρχε ήταν από τα λίγα κινητά τηλέφωνα και την τηλεοπτική κάμερα.

Για καλή τους τύχη ο Γάλλος δημοσιογράφος έχει μαζί του δορυφορικό τηλέφωνο. Ήταν εκείνος που κάλεσε σε βοήθεια δίνοντας της συντεταγμένες του GPS. Τo Λιμενικό Σώμα από την ελληνική πλευρά ειδοποίησε τα παραπλέοντα σκάφη και έπειτα από αγωνιώδη αναμονή εμφανίστηκε ένα μικρό αλιευτικό. Ο έλληνας ψαράς με τη μικρή του βάρκα ρυμούλκησε το υπερφορτωμένο σκαρί. και μετά από τέσσερις ώρες έφτασαν στη Μυτιλήνη.

Δάκρυα χαράς πλημμύρισαν τους πάντες και όλοι αγκαλιάζονταν μεταξύ τους. Το ταξίδι του τρόμου είχε φτάσει στο τέλος του και ήταν ζωντανοί σε μια γη που δεν έπεφταν βόμβες πάνω από τα κεφάλια τους.

«Καταλαβαίνετε γιατί θέλουμε να έρθουμε εδώ; Η δική μας κυβέρνησή μας επιτρέπει να πεθάνουμε, αλλά η δική σας φροντίζει εσάς» τόνιζε με νόημα ένας από τους πρόσφυγες στον Γάλλο δημοσιογράφο.

Για τους περισσότερους από αυτούς το ταξίδι είχε και συνέχεια. Αρκετοί θα συνεχίσουν μέχρι τη Γερμανία. Θα περιμένουν να μεταφερθούν στην Αθήνα και από εκεί να βρουν τρόπο να βρεθούν στην βόρεια Ευρώπη. Ο τελικός προορισμός είναι ακόμη μακριά…