Στο τιμόνι της ΚΥΠ ο Κυριάκος Κούρος;

Σύμφωνα με πληροφορίες του apokalipsi.com από κυβερνητικές πηγές κατά πάσα πιθανότητα την κενή θέση του παραιτηθέντα Στρατηγού εν αποστρατεία Αντρέα Πενταρά στην ΚΥΠ θα αναλάβει ο Κυριάκος Κούρος περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επίσημη ανακοίνωση από το Προεδρικό.

Πρόκειται για τον 58χρονο διπλωμάτη καριέρας Κυριάκο Κούρο, ο οποίος είναι πρέσβης της Κύπρου στην Χάγη Ολλανδίας και γιος του πρώην Υφυπουργού παρά τω προέδρω και ισχυρού άνδρα στην Κυβέρνηση Κληρίδη, Παντελή Κούρου.

Η επιλογή του έγινε με γνώμονα την πρόθεση της Κυβέρνησης ν’ αλλάξει φιλοσοφία η ΚΥΠ και να επικεντρωθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής , αφήνοντας πίσω της το όποιο κακό παρελθόν.

Έχει σπουδάσει νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ είναι κάτοχος  μάστερ στην Διεθνή δημοσιογραφία. Στα ακαδημαϊκά του προσόντα συμπεριλαμβάνεται και ένα διδακτορικό από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Κυριάκος Κούρος ξεκίνησε την διπλωματική του καριέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου το 1996, όπου υπηρέτησε στο πολιτικό τμήμα του Υπουργείου για το Κυπριακό και την διχοτόμηση του νησιού.

Τα έτη 1998-2002 διορίστηκε στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως μέλος της ομάδας εργασίας ανεύρεσης αγνοουμένων και ως μέλος Κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας Των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη το 1997.

Τα έτη 2002-2006 υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Γραφείο της Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, ενώ το 2009 διορίστηκε ως ο πρώτος μόνιμος Πρέσβης της Κύπρου στο Λίβανο.

Με την επιστροφή του στο Υπουργείο Εξωτερικών, διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής, όπου υπηρέτησε για δύο χρόνια, από το 2010-2012.

Σήμερα είναι ο διορισμένος Πρέσβης της Κύπρου στην Ολλανδία και μόνιμος αντιπρόσωπος του οργανισμού για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στη Χάγη.