Στο κόκκινο τα διεθνή χρηματιστήρια – Απώλειες λόγω Ελλάδας

Στο κόκκινο έβαψαν τα διεθνή χρηματιστήρια οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τρίτη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή όλων των συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες: Το μεσημέρι της Δευτέρας η πτώση σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ξεπερνούσε το 3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχασε 50 δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίηση του τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Μικρή ανάκαμψη σημείωσε το ευρώ, που περιόρισε τις αρχικές απώλειες σε λιγότερο από 1%.

Βαθιά στο κόκκινο και τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης S&P 500 άνοιξε με τη μεγαλύτερη πτώση του μήνα, ενώ ο Nasdaq έκανε πρεμιέρα στην εβδομάδα με πτώση 1%. Οι επενδυτές σημειώνουν ότι οι εξελίξεις, από εδώ και πέρα, είναι απρόβλεπτες καθώς είναι η πρώτη φορά που ανεπτυγμένη οικονομία κλείνει το τραπεζικό της σύστημα και μάλιστα για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Στα γραφεία των επενδυτών φτάνουν συνεχώς εκθέσεις για τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πτωτικά κινείται και το πετρέλαιο. Αντίθετα, ενισχύεται ο χρυσός, παραδοσιακό καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας. Στο χρηματιστήριο της Κίνας, ο γενικός δείκτης στη Σαγκάη κατέγραψε «βουτιά» 7% στο κλείσιμο του.

Οι μετοχές στο κινεζικό χρηματιστήριο έχουν καταγράψει φρενήρη άνοδο τον τελευταίο χρόνο, με κέρδη που ξεπερνούν το 100%. Κινέζοι πολίτες μπαίνουν μαζικά στην αγορά, ακόμα και δανειζόμενοι, ελπίζοντας σε εύκολα και γρήγορα κέρδη.

Ο μέσος χρόνος που ένας επενδυτής κρατά στο χαρτοφυλάκιό του μία μετοχή δεν ξεπερνά τη μία εβδομάδα. Κάποιοι προειδοποιούν για «φούσκα» που είναι έτοιμη να σκάσει.