Στο «κόκκινο» ο παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Ζίκα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε εγρήγορση τη διεθνή κοινότητα.

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, ότι χάνεται η μάχη με τον ιό Ζίκα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε τον διεθνή συναγερμό για τη μετάδοση του επικίνδυνου ιού.

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού στη Γενεύη, ο ιός που δημιουργήθηκε από το τσίμπημα των κουνουπιών έχει αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας τις τελευταίες ημέρες.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο ιός συνδέεται με την εμφάνιση μικροκεφαλίας στα νεογνά, ωστόσο επισήμανε πως προς το παρόν δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, προσθέτοντας πως πρόκειται για «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Βέβαια, συμπλήρωσε πως προς το παρόν σημαντικό είναι να προστατευθούν άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι γυναίκες που κυοφορούν.

Η Τσαν τόνισε πως η απουσία εμβολιασμού, τα κενά στην έγκαιρη διάγνωση και το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία στον ιό, προκαλούν ανησυχία για την εξάπλωσή του.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως η επιτροπή δεν εκτιμά πως πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα όπως περιορισμοί στα ταξίδια ή το εμπόριο, καθώς όπως είπε το πιο σημαντικό στάδιο κατά του ιού είναι ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών.

Όπως είπε, είναι απαραίτητος ένας διεθνής συντονισμός για τον εντατικό έλεγχο των κουνουπιών καθώς και για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, επισπεύδοντας την ανάπτυξη ειδικών διαγνωστικών μέσων, καθώς και εμβολίου.

Ο γιατρός Ντέιβιντ Χέιμαν, που συμμετείχε στο συμβούλιο δήλωσε πως χρειάζεται εντατική έρευνα σχετικά με την μικροκεφαλία και τον ιό, επισημαίνοντας πως πρέπει να αποδειχθεί ότι η εμφάνιση της παραμόρφωσης στα νεογέννητα παιδιά συνδέεται με τον Ζίκα.

Ο Χέιμαν εστίασε στη σημασία της έρευνας, της παρατήρησης και του ελέγχου γύρω από το ζήτημα, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να αποδοθεί στον Ζίκα η εμφάνιση μικροκεφαλίας.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως δεν είναι γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα η ιατρική κοινότητα.

Πρόσθεσε δε, πως μεμονωμένος ο ιός Ζίκα δεν αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία, όπως τον γνωρίζουμε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετάλλαξή του θα είναι εκείνη που θα πυροδοτήσει την ανησυχία.

Παράλληλα, ο γιατρός Μπρους Εϊλουάρντ, τόνισε πως όλες οι έγκυες πρέπει να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

Βέβαια, παρότι οι ειδικοί του ΠΟΥ επιλέγουν να μην επιβεβαιώνουν τη σύνδεση του ιού Ζίκα με την μικροκεφαλία, στην Βραζιλία οι ερευνητές δηλώνουν πεπεισμένοι πως ο Ζίκα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 3.700 κρούσματα μικροκεφαλίας σε νεογέννητα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μαρσέλο Κάστρο, επισήμανε πως ο ιός δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο μέσω τσιμπήματος του κουνουπιού.

Ωστόσο, τόνισε πως η επιδημία είναι χειρότερη από την αρχική εκτίμηση καθώς στο 80% των περιπτώσεων δεν παρουσιάζονται συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή, η παιδίατρος Βανέσα βαν ντερ Λίντεν, προειδοποιεί πως αν δεν περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, θα υπάρξει νέο κύμα γεννήσεων με παιδιά που θα εμφανίζουν προβλήματα, όπως η μικροκεφαλία.

Μάλιστα, τόνισε πως τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, ενώ οι μητέρες των παιδιών διένυαν τους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης όταν προσβλήθηκαν από τον ιό.