Στο κόκκινο αεροδρόμια και λιμάνια – Κύπριοι φεύγουν, τουρίστες έρχονται

Συνεχώς αυξανόμενη ροή αφίξεων από τουρίστες και αναχωρήσεων από Κύπριους παρατηρείται αυτόν το μήνα στα κυπριακά αεροδρόμια, με τον εισερχόμενο τουρισμό να δίνει οικονομική πνοή και τους Κύπριους να ταξιδεύουν για τις διακοπές τους, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, αποκλείοντας μακρινά ταξίδια λόγω κόστους.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Ντίνος Κάκκουρας, είπε ότι όλες οι πτήσεις τον Αύγουστο είναι πλήρεις, τόσο οι ναυλωμένες όσο και οι δρομολογημένες, κυρίως με Κύπριους ταξιδιώτες, ενώ είναι και πολύ καλός μήνας όσον αφορά τις αφίξεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα, η ροή που υπάρχει αυτή την στιγμή να συνεχιστεί.

Ανέφερε ότι για τους Κύπριους ταξιδιώτες, εκτός από ένα δεκαήμερο του Ιουλίου που οι κρατήσεις είχαν επηρεαστεί λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι μήνες είχαν κλείσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό, ο κ. Κάκκουρας είπε στο ΚΥΠΕ, πως “η πρώτη μας αγορά που έχει σημαντική αύξηση φέτος είναι η Αγγλία. Ακολουθεί μετά η Ρωσία, η οποία έχει μια πτώση. Ομως, Γερμανία, Σκανδιναβία και Ισραήλ έχουν αυξήσεις, οι οποίες στο τέλος του χρόνου μπορεί να καλύψουν τη διαφορά από την απώλεια που είχαμε από τη ρωσική αγορά και να μας φέρει και ένα θετικό πρόσημο, το οποίο στην αρχή του χρόνου δεν το υπολογίζαμε”.

Σύμφωνα με τον ACTA, οι προορισμοί των Κυπρίων είναι η Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά, και μετά ακολουθούν η Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα μακρινά ταξίδια δεν προτιμούνται λόγω κόστους.

Οπως είπε ο κ. Κάκκουρας, για τους Κυπρίους ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών που προσφέρεται και για ταξίδια.

Ενώ ο Σεπτέμβριος για τους Κύπριους δεν προσφέρεται για ταξίδια λόγω του ότι ανοίγουν τα σχολεία, σημείωσε, για τον εισερχόμενο τουρισμό ο Σεπτέμβριος θεωρείται ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου μαζί με τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Ενθαρρυντικό είναι, σημείωσε, ότι για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις, είναι πολύ ικανοποιητικές και περισσότερες από πέρσι.

“Ελπίζουμε φέτος λόγω προβλημάτων που υπάρχουν σε ανταγωνιστικές χώρες να συνεχιστεί η ροή κρατήσεων για τους επόμενους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο ώστε να επεκταθεί η τουριστική σεζόν”, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέλος του χρόνου θα υπάρχει θετικό πρόσημο για τον τουρισμό κάτι που ανατρέπει τις αρχικές προβλέψεις. Είπε πως η κίνηση των Ρώσων τουριστών προς Κύπρο είναι πιο μειωμένη από πέρσι, όμως δεν είναι όσο είχε προβλεφθεί από την αρχή. Στην αρχή, εξήγησε, υπολογίζαμε γύρω στο 25% ενώ αυτή τη στιγμή η μείωση, είναι κάτω από το 20%.

“Στην αρχή του χρόνου υπήρχε μια πτώση λόγω της ρωσικής αγοράς. Φαίνεται όμως ότι οι εξελίξεις με τις αυξήσεις από άλλες χώρες, θα μας βοηθήσουν να έχουμε ένα θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου”, κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ