Στο κελί για έξι χρόνια 38χρονος από τα Λειβάδια – Ξυλοφόρτωνε 28χρονη

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης έξι χρόνων στον Χριστάκη Πόγγουρο, 38 χρόνων, από τα Λειβάδια, αφού καταδικάστηκε ύστερα από ακροαματική διαδικασία για τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της συμπεριφοράς με την οποία προκαλείται ψυχική βλάβη σε μέλος της οικογένειας από άλλο μέλος της οικογένειας και της απειλής.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης ο Πόγγουρος συμβίωνε από τον Νοέμβριο του 2014 με 28χρονη, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού στην οικία του στα Λειβάδια. Η 28χρονη όπως και ο Πόγγουρος ήταν χρήστες ναρκωτικών, με τον 38χρονο να προμηθεύει τα ναρκωτικά στη κοπέλα χωρίς να παίρνει χρήματα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο από τον Δεκέμβριο του 2014 ο 38χρονος κτυπούσε την παραπονούμενη, της έπαιρνε το κινητό τηλέφωνο για να μην επικοινωνεί με την οικογένεια της και την φοβέριζε πως εάν τον εγκατέλειπε θα επιδεινώνονταν τα πράγματα για την ίδια και το παιδί της.

Σε μία περίπτωση, η γυναίκα διέφυγε και παρέμεινε στο σπίτι του πατέρα της για τρεις μέρες, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στον 38χρονο επειδή τον αγαπούσε, για να πάρει τη δόση της σε ναρκωτικά και γιατί αυτός της τηλεφωνούσε διαρκώς απειλώντας την για τη ζωή της.

Ο κατηγορούμενος εξακολούθησε να την κτυπά βίαια, ενώ μια φορά προέταξε μαχαίρι απειλώντας την.

Σε άλλη περίπτωση η κοπέλα υπέστη βαριά σωματική βλάβη από τα κτυπήματα, δηλαδή κατάγματα πλευρών και τραύματα στη μύτη, το στόμα, τα χέρια και τα δύο της αυτιά. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στα δύο αυτιά.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε στο Κακουργιοδικείο ότι ο 38χρονος βαρύνεται με δύο προηγούμενες καταδίκες. Η πρώτη αφορά υπόθεση για διάρρηξη κατοικίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος και κλοπή, με το Κακουργιοδικείο στη Λάρνακα να επιβάλλει τον Νοέμβριο του 2002 ποινές φυλάκισης 3,5 χρόνων και 3 χρόνων αντίστοιχα. Για την υπόθεση αυτή ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2004 κατόπιν προεδρικής χάρης.

Η δεύτερη καταδίκη αφορά υπόθεση για κατηγορίες που αφορούσαν σε καλλιέργεια, κατοχή και κατοχή με σκοπό την προμήθεια ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β με το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας να επιβάλλει στον 38χρονο, τον Νοέμβριο του 2005 ποινή φυλάκισης 11 ετών. Ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 και πάλι με προεδρική χάρη.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Πόγγουρου στην αγόρευση της για μετριασμό της ποινής του πελάτη της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις οικογενειακές και προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου, στην απουσία προσχεδιασμού και στην απουσία μόνιμων επιπλοκών στην παραπονούμενη λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο.

Η συνήγορος υπεράσπισης του 38χρονου αναφέρθηκε ακόμα σε πρόκληση του κατηγορούμενου από την παραπονούμενη και σε ευθύνες της παραπονούμενης για την κατάσταση στην οποία περιέπεσε, λόγω της συμπεριφοράς του 38χρονου, ενώ ισχυρίστηκε ότι «ο νόμος θα έπρεπε να καταγγέλλει και τα άτομα που δεν προστατεύουν ή/και δεν λαμβάνουν οιαδήποτε μέτρα προστασίας για τον εαυτό τους και να τα τιμωρεί, τη στιγμή που τα ίδια άτομα εκθέτουν τον εαυτό τους και δεν τον προστατεύουν».

Το Κακουργιοδικείο αποφάνθηκε ότι η άποψη της συνηγόρου υπεράσπισης «παραγνωρίζει την ουσία των ευρημάτων» του Σώματος ότι δηλαδή η κοπέλα συνέχισε να διαμένει με τον κατηγορούμενο, λόγω της αγάπης της, της εξάρτησης της από τα ναρκωτικά με τα οποία την προμήθευε ο 38χρονος και του φόβου πως εάν τον εγκατέλειπε θα κινδύνευε τόσο η ίδια όσο και το παιδί της.

«Η παραπονούμενη» αποφάνθηκε το Δικαστήριο «ποσώς συναίνεσε ή ενεθάρρυνε τον κατηγορούμενο να βιαιοπραγεί εναντίον της, ούτε και ποτέ συγκατάνευσε με οποιοδήποτε τρόπο στην απαράδεκτη και σκληρή συμπεριφορά του έναντι της».

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του ανέφερε ακόμα ότι τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της συμπεριφοράς με την οποία προκαλείται ψυχική βλάβη σε μέλος της οικογένειας από άλλο μέλος της οικογένειας και της απειλής «κατατάσσονται ως σοβαρά λόγω και των ευρύτερων κοινωνικών και άλλων συνεπόμενων που επιφέρουν στον κοινωνικό ιστό».

Αναφέρθηκε ακόμα ότι «η αύξηση που παρατηρείτο διαχρονικά στα περιστατικά βίας στην οικογένεια, κατέστησε αναγκαία την αντιμετώπιση του κοινωνικώς απαράδεκτου αυτού φαινομένου» προσθέτοντας πως ήταν ένας από τους λόγους για συνομολόγηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, Σύμβαση την οποία η Κύπρος υπέγραψε στις 16.6.2015.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής μεταξύ άλλων τις δυστυχείς οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, την ηλικία του, τα μεγάλα οικονομικά του προβλήματα, την εξάρτηση του από τα ναρκωτικά και τις δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσει από τον εγκλεισμό του στις Κεντρικές Φυλακές.

Το Δικαστήριο χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου «παντελώς αδικαιολόγητη» αφού «συμπεριφέρθηκε στην παραπονούμενη με τρόπο βάναυσο και κτηνώδη, επιφέροντας σε αυτήν επαναληπτικά κτυπήματα που της προκάλεσαν, στη μεν πρώτη περίπτωση επίθεσης, κατάγματα στην 1η, 7η, 8η και 9η αριστερή πλευρά, στη δε δεύτερη περίπτωση κατάγματα στην 6η και 10η αριστερή πλευρά».

Εξηγήθηκε ακόμα ότι οι επιθέσεις του κατηγορούμενου «σταχυολογούνται στις σοβαρές του είδους, με επακόλουθο να απαιτείται η αποτρεπτική του αντιμετώπιση και η μετάδοση σαφών μηνυμάτων τόσο προς τον ίδιο όσο και προς όλους τους επίδοξους μιμητές του, πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από την πολιτισμένη κοινωνία».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στον Χριστάκη Πόγγουρο συντρέχουσες ποινές φυλάκισης έξι χρόνων για δύο κατηγορίες βαριάς σωματικής βλάβης, ποινή τριών ετών στην κατηγορία για ψυχική βλάβη και ποινή ενός έτους στην κατηγορία για απειλή.