Στον Πειραιά το πλοίο φάντασμα «Ελ. Βενιζέλος» με 2.500 μετανάστες

Στον Πειραιά, αναμένεται να φτάσει σήμερα στις 11 το πρωί περίπου το Ελευθέριος Βενιζέλος, που αναχώρησε ψες στις 10 το βράδυ από το λιμάνι της Μυτιλήνης με περίπου 2.500 Σύρους πρόσφυγες όλων των ηλικιών.

Το πλοίο ξεκίνησε την πορεία του από την Κω, έχοντας αναβιβάσει 1800 περίπου Σύρους πρόσφυγες. Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν τελικά 708 Σύροι, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 8000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1250 που έφτασαν χθες στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά από παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.