Στις 28 Ιουλίου η ακρόαση για υπόθεση διακίνησης μεταναστών από το Λίβανο

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου όρισε την 28η Ιουλίου 2016 ως ημερομηνία για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας εναντίον τριών ατόμων ηλικίας 30, 48 και 35 χρόνων από τη Συρία και το Λίβανο, αναφορικά με υποθέσεις που σχετίζονται με διακίνηση μεταναστών.

Συγκεκριμένα οι τρεις κατηγορούνται για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή λαθρεμπορίου μεταναστών, παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, της υποβοήθησης διέλευσης προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, του λαθρεμπορίου μεταναστών και της μεταφοράς επ’ αμοιβή προσώπων δια υδάτινης οδού επί μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2015 στην περιοχή Κάβο Γάτα στο Παραλίμνι και οι τρεις άνδρες δεν παραδέχθηκαν τις κατηγορίες.

Τα τρία άτομα φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είναι ο καπετάνιος και ο βοηθός του στο οποίο είχαν φορτώσει 26 άτομα με προορισμό την Ελλάδα. Το τρίτο άτομο φέρεται να είναι ο εισπράκτορας που πήρε χρήματα από τους ναυαγούς στο Λίβανο για να τους εξασφαλίσει μία θέση στο μήκους 8 μέτρων σκάφος με προορισμό μια καλύτερη ζωή.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής εξέφρασε προβληματισμό για την ημερομηνία που δόθηκε από το Κακουργιοδικείο για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, αφού όπως ανέφερε οι πλείστοι από τους μάρτυρες είναι αιτητές ασύλου που ζήτησαν να μην παραμείνουν στην Κύπρο αλλά να σταλούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι τις 28 Ιουλίου που θα αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσης ενδέχεται κάποιοι από τους μάρτυρες να σταλούν στις χώρες προτίμησής τους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορούμενου έθεσε θέμα για την υγεία του αφού, όπως ανέφερε, είναι θύμα επίθεσης με μπαζούκας στην οποία σκοτώθηκε ο πατέρας του. Πρόσθεσε ότι λόγω των θραυσμάτων που έχει στο σώμα του, ο πελάτης του αιμορραγεί και ζήτησε τη βοήθεια του Κακουργιοδικείου προκειμένου να μεσολαβήσει για εισαγωγή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για αφαίρεση των σφαιριδίων.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ότι αυτό δεν είναι θέμα του Σώματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπεύθυνοι των Κεντρικών Φυλακών θα παράσχουν κάθε δυνατή ιατρική περίθαλψη στον άνδρα.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος με τους μετανάστες είχε αποπλεύσει από το Λίβανο την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και ενώ βρίσκονταν στη μέση της διαδρομής, ο διακινητής που βρισκόταν αρχικά ανάμεσα τους στο πλοιάριο, διέφυγε με φουσκωτό σκάφος αφήνοντας 26 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στο έλεος της θαλασσοταραχής και των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Όταν το πλοιάριο βρισκόταν ανοικτά της Κύπρου έσβησε η μηχανή και ένας από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε σε φίλο του στη Λάρνακα ότι κινδύνευαν να πνιγούν. Ο νεαρός ειδοποίησε αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ανέφερε το περιστατικό.

Ωστόσο το Κέντρο είχε ειδοποιηθεί από τις Αρχές του Λιβάνου ότι μια βάρκα απέπλευσε παράνομα από λιμάνι της χώρας και είχε αρχίσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εν μέσω δυνατών ανέμων και έντονης θαλασσοταραχής.

Όπως ανέφεραν στην Αστυνομία οι διασωθέντες, πλείστοι από τους οποίους κατάγονται από την πόλη Ταρτούς του Λιβάνου, οι ενήλικες πλήρωσαν στον διακινητή 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά πλήρωσαν από χίλια δολάρια.