Στις 16 και 22 Ιουλίου η συζήτηση για το0 Κυπριακό στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικύρωσε χθες σε συνεδρίασή του το πρόγραμμα του Ιουλίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Όπως ανέφερε ενημερώνοντας του δημοσιογράφους, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Gerald Jacobus van Bohemen, «αναμένεται η ανανέωση να είναι λογικά φυσιολογική, αλλά το κυπριακό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην ατζέντα του Σ.Α. κι όλα δεν είναι πάντοτε προβλέψιμα».

Στις 16 Ιουλίου θα λάβει χώρα η συνάντηση με τις χώρες που συνεισφέρουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το απόγευμα της 22ας Ιουλίου διαβουλεύσεις του Σ.Α., τα μέλη του οποίου θα ενημερωθούν από την ειδική αντιπρόσωπο Λίζα Μπάτενχαϊμ και τον ειδικό σύμβουλο, Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

«Όπως σημείωσα, ο ρόλος του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί με φόντο τα πρόσφατα θετικά βήματα σχετικά με τις διμερείς διαπραγματεύσεις», κατέληξε.
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Σ.Α στις αρχές της εβδομάδας κι όλες οι πληροφορίες είναι πως έχει τεχνικό χαρακτήρα, ενώ θα περιέχει ένα μικρό κομμάτι για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ.

Παράταση της παραμονής των ναρκαλιευτών στην Κύπρο ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, με επείγουσα επιστολή του προς του πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ημερομηνία 26 Ιουνίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν ζητά από το σώμα να μεριμνήσει όπως οι Καμποτζιανοί ναρκαλιευτές που βρίσκονται στην Κύπρο παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Πρόκειται για τυπική διαδικασία, η οποία αναμένεται να γίνει σύντομα αποδεκτή.

Ο  κ. Μπαν υπενθυμίζει στα μέλη του Σ.Α. ότι στην Κύπρο υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός ναρκοπεδίων, εντός και εκτός της ουδέτερης ζώνης και μάλιστα το Δεκέμβριο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, εξ αιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων περί τις 60 τουρκικές νάρκες αποκαλύφθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ειρηνευτών.

«Εν απουσία μονάδας ναρκαλιευτών εντός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στη βάση της αρχικής εκτίμησης κινδύνου από την UNMAS, ανέπτυξα επειγόντως στην Κύπρο μικρή μονάδα Καμποτζιανών ναρκαλιευτών, οι οποίοι υπηρετούν τώρα στην μονάδα του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFL) για τη διεξαγωγή εκκαθαριστικής επιχείρησης στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ αποστολών».

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων και για τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και με δεδομένες τις εμφανείς πτυχές που αφορούν στην ασφάλεια, ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει πως υπολογίζει «στη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραμείνουν στην Κύπρο οι ναρκαλιευτές από την Καμπότζη, υπό το ισχύον καθεστώς, μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2015, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι θα ενημερώσει αναλυτικότερα το Σ.Α. με την επόμενη έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στο Σ.Α. μέχρι τις 10 Ιουλίου, καθώς και μέσω της ειδικής του αντιπροσώπου Λίζας Μπάτενχαϊμ, όταν θα παρουσιάσει την έκθεση στο ΣΑ στις 22 Ιουλίου.