Στις 11:00 τα λένε Αναστασιάδης- Έιντε στο Προεδρικό

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντάται στις 11 το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος έφτασε χθες στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του κ. Έιντε στην Κύπρο θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει διμερείς συναντήσεις και με άλλους εμπλεκόμενους, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι διευθετήσεις για την επανέναρξη περιεκτικών συνομιλιών.

Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έιντε αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων,  “και η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί αμέσως μετά το δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στην παρουσία του κ. Eide», όπως είχε δηλώσει χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση αν ευσταθεί η πληροφορία ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Μαΐου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Θα δούμε. Το αργότερο που αναμένεται να ξεκινήσουν είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Eide με τους δύο ηγέτες».

Χθες το απόγευμα, ο κ. Έιντε είχε συνάντηση με με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι “είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η διαδικασία (των συνομιλιών) αρχίζει και πιστεύω ότι θα ξεκινήσει σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα”. Είπε επίσης ότι “το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες”.

Ο κ. Έιντε είπε ακόμη ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για το Κυπριακό, την οποία χαρακτήρισε την καλύτερη εντός μιας δεκαετίας. Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα πνεύμα αισιοδοξίας και εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία αυτή τη φορά μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική λύση.

Ερωτηθείς εάν μετά το δείπνο με τους δύο ηγέτες στις 11 του Μάη θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τους δύο ηγέτες και επανέλαβε ότι η διαδικασία ανήκει στους ίδιους τους Κύπριους.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα για λύση προς όφελος των επόμενων γενεών.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στη χθεσινή τελετή μετονομασίας του Λυκείου Αραδίππου σε Λύκειο Τάσου Μητσόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  είπε ότι θεωρεί δεδομένο ότι εντός των επομένων ημερών θα αρχίσει μια νέα φάση του διακοινοτικού διαλόγου