Στη Κύπρο ο Γιούνκερ – Γεύμα με Αναστασιάδη και Ακιντζί- Κινητοποίηση της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας

Γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει, μεταξύ άλλων, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, στις 16-17 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε δήλωσή του ενόψει της επίσκεψής του στο νησί διαβεβαίωσε για την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Γιούνκερ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία. Ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κυπριακό κοινοβούλιο. Αργότερα την ίδια ημέρα, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δήλωσή του κ. Γιούνκερ ανέφερε πως «επισκέπτομαι την Κύπρο σε χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί μια μόνιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος». Πρόσθεσε πως «η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν ωφελεί καμία πλευρά. Χαιρετίζω το θάρρος και το όραμα των δύο ηγετών, του κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλη δέσμευση στις προσπάθειές τους να επιτύχουν την επανένωση της χώρας τους. Θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση σ` αυτούς αλλά και στους πολίτες της Κύπρου ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε.

Κινητοποίηση Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας εναντίον λιτότητας κατά την επίσκεψη

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουλίου, ενόψει της επίσκεψης στη Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα προσφωνήσει εκείνη την ημέρα την Ολομέλεια της Βουλής καλούν οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που αποτελούν την πλατφόρμα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί».

Η διαμαρτυρία, αναφέρεται, γίνεται για να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή τους στις πολιτικές λιτότητας, “οι οποίες επιβάλλονται εκβιαστικά μέσω της Τρόικα και των Μνημονίων και οδηγούν σε φτωχοποίηση των λαών”.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κινητοποίηση θα αρχίσει στις 11 το πρωί με προσυγκέντρωση έξω από το σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία και θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στη Βουλή, όταν ο κ.Γιούνκερ θα προσφωνεί την Ολομέλεια.

Περισσότερες λεπτομέρειες, προστίθεται, θα γνωστοποιηθούν από τους διοργανωτές αύριο Τετάρτη σε διάσκεψη Τύπου.

Πηγή:ΚΥΠΕ