Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες στη Στοκχόλμη της Σουηδίας για τον 61ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στα πλαίσια του οποίου την Τρίτη 10 Μαΐου, στις 10.00 το βράδυ, διεξάγεται ο πρώτος ημιτελικός, στον οποίο συμμετέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα.

Ανακοίνωση από το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) αναφέρει ότι “η Κύπρος, με το τραγούδι `Alter Ego` και το συγκρότημα `Minus One`, θα εμφανιστεί στην 11η θέση και η Ελλάδα με το τραγούδι `Utopian Land` και το συγκρότημα `Αrgo` στην 2η θέση”.

Στο φετινό διαγωνισμό, μετά την αποβολή της Ρουμανίας από την EBU, συμμετέχουν 42 χώρες, ενώ, την Τρίτη 10 Μαΐου και την Πέμπτη 12 Μαΐου, 36 χώρες θα διαγωνιστούν για να προκριθούν στον τελικό που θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016.

Στον τελικό της 14ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι (20) από τους δύο ημιτελικούς, δέκα από κάθε βραδιά και οι έξι χώρες, γνωστές ως “Big Five”, που είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία που κέρδισε τον περσινό διαγωνισμό.

Παρουσιαστές των δύο ημιτελικών και του μεγάλου τελικού είναι η Πέτρα Μέτε και ο περσινός νικητής Μάνς Ζελμερλόου.

Οι δύο ημιτελικοί και ο τελικός θα μεταδοθούν απευθείας στις 10.00 το βράδυ, ώρα Kύπρου, από το ΡΙΚ ΕΝΑ, τη δορυφορική εκπομπή του RIKSAT, το ΡΙΚ HD και το Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου. Επίσης θα μεταδίδονται μέσω της ιστοσελίδας του ΡΙΚ στο www.riknews.com.cy

Στο σχόλιο από τη Στοκχόλμη για το ΡΙΚ, η δημοσιογράφος, Μελίνα Καραγεωργίου.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, από κάθε ημιτελικό θα επιλεγούν δέκα τραγούδια με τηλεψηφοφορία του κοινού η οποία θα έχει βαρύτητα 50% και βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής η οποία θα έχει βαρύτητα επίσης 50%.

Για τον τελικό επίσης , το αποτέλεσμα θα κριθεί από τηλεψηφοφορία 50% και από Κριτική Επιτροπή 50%. Η τηλεψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των 18 συμμετοχών και θα διαρκέσει δεκαπέντε (15) λεπτά.

Οι Κύπριοι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν το τραγούδι οποιασδήποτε χώρας, εκτός από το τραγούδι της Κύπρου, στον πρώτο ημιτελικό.