Στην Κοκκινοτριμιθιά οι μετανάστες του Ακρωτηρίου – Έντονο ενδιαφέρον από Βρετανικά ΜΜΕ

Στη Κοκκινοτριμιθιά θα μεταφερθούν οι 140 μετανάστες που έφτασαν το πρωί στο Ακρωτήρι και παραλήφθηκαν από τις αρχές των βρετανικών βάσεων.  Η απόφαση λήφθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά από αίτημα των αρχών των βρετανικών βάσεων οι οποίες δήλωσαν αδυναμία να φιλοξενήσουν τέτοιο αριθμό προσφύγων.

Έτσι μετά τη ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πρόσφυγές, θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Κοκκινοτριμιθιά.  Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των μεταναστών.

Στα δύο σκάφη επέβαιναν συνολικά 114 άτομα, ανάμεσα στα οποία και γυναικόπαιδα. Συγκεκριμένα, 28 παιδιά, 19 γυναίκες και 67 άνδρες. Όπως εκτιμάται πρόκειται για Σύριους πρόσφυγες.

Έντονο το ενδιαφέρον των Βρετανικών ΜΜΕ

Εκτενή κάλυψη λαμβάνει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η άφιξη των περίπου 140 προσφύγων από τη Συρία στην ακτή της περιοχής της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι.

Οι Βρετανοί κάνουν λόγο για το πρώτο περιστατικό στην προσφυγική κρίση που απασχολεί την Ευρώπη κατά το οποίο πρόσφυγες καταφθάνουν σε έδαφος υπό βρετανική κυριαρχία. Σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό για την υποχρέωση της Βρετανίας να εξετάσει πιθανές αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που έχουν επιχειρήσει το απεγνωσμένο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC μετέδωσε ότι ο βρετανικές αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν το νομικό καθεστώς των συγκεκριμένων προσφύγων και κατά πόσο έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου στη Βρετανία.

Παρομοίως οι Times αναφέρουν ότι ενώ «υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου ώστε πρόσφυγες που καταφθάνουν στη βάση να παραδίδονται στις κυπριακές αρχές», το Υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο «ψάχνει να διαπιστώσει με σαφήνεια» τους όρους της συμφωνίας.

Η τελευταία φορά που παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο ήταν το 1998. Τότε Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ είχαν φτάσει στο Ακρωτήρι.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, όπως αναφέρει το BBC, δεν έχουν δει τις αιτήσεις του για άσυλο να εγκρίνεται από τις βρετανικές αρχές. Έκτοτε ζουν σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας.

Σημειώνεται ότι η άφιξη των προσφύγων δεν επηρέασε τη στρατιωτική λειτουργία της βάσης, η οποία αποτελεί ορμητήριο για τις βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στο Ιράκ. Το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado απογειώθηκαν συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων, όπως όριζε το πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ