«Στην εντατική» η δημόσια υγεία – Νοσηλευτές και γιατροί ετοιμάζονται για απεργιακά μέτρα

Στον αναπνευστήρα μπαίνει η υγεία, μετά την εξαγγελία των νοσηλευτών και των γιατρών για λήψη απεργιακών μέτρων.

Μιλώντας στο “Πρωινό Δρομολόγιο” του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ, ο πρόεδρος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης είπε ότι οι νοσηλευτές θα κατέλθουν σε 4ωρη απεργία την προσεχή Πέμπτη.
Ανέφερε ότι μεθαύριο Δευτέρα θα γίνει συνάντηση των κλάδων νοσηλευτικής με στόχο τον συντονισμό όσων θα συμμετέχουν στην απεργία.

Ο κ. Αργυρίδης επέκρινε το Υπουργείο Υγείας ότι δεν έκανε κανένα βήμα υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Τόνισε ότι στόχος των νοσηλευτών είναι η Κύπρος να αποκτήσει νοσοκομεία που να εξυπηρετούν τον Κύπριο πολίτη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις εξαγγέλλει και η ΠΑΣΥΚΙ, ως μέτρο αντίδρασης στη μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων από το Υπουργείο Υγείας.
Μιλώντας επίσης στο “Πρωινό Δρομολόγιο” η πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Μάρω Κοντού τόνισε ότι το ιατρικό προσωπικό προτίθεται να άρει την επιστοσύνη του προς το πρόσωπο του υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, τον οποίο επέκρινε ότι 3 μήνες μετά την υπογραφή των συμφωνηθέντων, τίποτα δεν υλοποίησε.

Η κ. Κοντού ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα απεργιακά μέτρα των γιατρών δεν θα συμπέσουν με εκείνα των νοσηλευτών, αλλά οι κινητοποιήσεις θα γίνουν σε άλλες ώρες.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι 300 συμβασιούχοι γιατροί, μέλη της συντεχνίας, έχουν ήδη εξαγγείλει απεργιακά μέτρα, τονίζοντας ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα τους στηρίξει.
Ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης των γιατρών θα ληφθούν σε συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ, την Τετάρτη.

Η θέση του υπουργού
Τα προβλήματα δεν λύονται με απεργίες αλλά με διάλογο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.Διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα αιτήματα που υπέβαλαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν υλοποιηθεί.

Διευκρίνισε ότι, για κάποια άλλα, χρειάζεται η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, αφού απαιτείται πρόσθετο οικονομικό κόστος.
“Τα θέματα αυτά”, είπε, “συζητήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών και τη Δευτέρα και την Τρίτη θα έχω συνάντηση με τις συντεχνίες και θα τις ενημερώσω για το πώς διαμορφώνεται τελικά η κατάσταση”.