Στην αντεπίθεση ο ΜΕΘ του ΓΝ Λσίας – Διαψεύδει δημοσίευμα για εντατικολόγο και ψεύτικη κούκλα

Για παντελώς ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα που αφορά εντατικολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και παραπομπές ασθενών σε ιδιωτική κλινική αλλά και αγορά φαρμάκων κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο Διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας.

Αναφέρει ότι ο υπονοούμενος-φωτογραφούμενος Εντατικολόγος έχει ήδη δώσει εντολή στους νομικούς του συμβούλους να λάβουν όλα τα δέοντα νομικά μέτρα εναντίον της εφημερίδας καθότι αυτό είναι δυσφημιστικό και συκοφαντικό και εμπεριέχει λίβελο.

Ο Δρ Θεόδωρος Κυπριανού αναφέρει ότι ποτέ δεν έγινε ψευδής δήλωση για την πληρότητα της Εντατικής από κανένα εντατικολόγο γιατί κανένας εντατικολόγος δεν κάνει τέτοια δήλωση και πως στο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα μέχρι και σήμερα, η πληρότητα λαμβάνεται καθημερινά από το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ασθενών της Εντατικής στο οποίο δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση. Υπάρχει δε συγκεκριμένη και εγκεκριμένη διαδικασία με την οποία γινόντουσαν οι παραπομπές όταν δεν υπήρχε κλίνη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, όπως αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι υπηρεσίες αγόραζε το κράτος μετά από προσφορές και Δημόσια σύμβαση από 4 Νοσηλευτήρια και η παραπομπή γινόταν από τον εκάστοτε εφημερεύοντα Εντατικολόγο λαμβάνοντας υπ’ όψη ιατρικά κριτήρια τα οποία μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητά καθώς και την τελική επιλογή των συγγενών η οποία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης των ασθενών. “Ενδεικτικά μέχρι τον 5/2014 παραπέμφθηκαν 26% των ασθενών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, 36% στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, 27% στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και 13% στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο το οποίο μπήκε στη σύμβαση εκ των υστέρων”.
Χαρακτηρίζει ψευδές ότι οι παραπομπές σταμάτησαν ξαφνικά λόγω παρέμβασης κάποιου, γράφοντας ότι οι παραπομπές άρχισαν να μειώνονται το β’ εξάμηνο του 2014 και σταμάτησαν εντελώς αφού η ΜΕΘ ενισχύθηκε με το άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας 6 κλινών τον Μάιο του 2014. “Είναι γι’ αυτό το λόγο που μειώθηκαν/σταμάτησαν οι παραπομπές με την ανάληψη ευθύνης ανοίγματος νέας μονάδας χωρίς να προσληφθεί μάλιστα κανένας νέος εντατικολόγος”. Χαρακτηριστικό είναι πως με διοικητικές ενέργειες παρατηρήθηκε επίσης, σταδιακή μείωση στον μέσο όρο της διάρκειας νοσηλείας των περιστατικών που αποστείλαμε σε ΜΕΘ / ΜΑΦ στον ιδιωτικό τομέα το 2012, 2013, και 2014 κατά 30% περίπου κατ’ έτος με ανάλογη μείωση του κόστους, αναφέρει λέγοντας πως έγινε εξοικονόμηση και όχι κατασπατάληση.

“Σημειώστε ότι, στα πλαίσια διοικητικής έρευνας σχετικά με την εκτέλεση της εν λόγω Δημόσιας σύμβασης για την αγορά υπηρεσιών ΜΕΘ / ΜΑΦ από Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, έχουν δοθεί από τον Νοέμβριο 2014 και εντεύθεν, επανειλημμένα, γραπτές και πλήρεις εξηγήσεις τόσο στον τότε ερευνώντα λειτουργό όσο και στη Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγειας και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Είναι δε απορίας άξιον πως αγνοήθηκε το πόρισμα της Διοικητικής έρευνας και η εν λόγω εφημερίδα διαστρέβλωσε την καθαρή εικόνα για το θέμα αυτό με τόσα πολλά ψεύδη”.
Οσονα φορά τα περί ψεύτικης κούκλας, ο Δρ Θεοδώρου γράφει ότι αποτελεί ειδικό Ιατρικό πρόπλασμα με ενσωματωμένο υπολογιστή που δημιουργεί σενάρια εκπαίδευσης και προσομοίωσης για τους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές και τους φοιτητές που εκπαιδεύουν όπως σε κάθε σύγχρονη ΜΕΘ στην Ευρώπη, στα πλαίσια βραβευμένων ερευνητικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων εκπαίδευσης της Μονάδας. Τοποθετήθηκε, προσθέτει, μετά το άνοιγμα της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας με την γραπτή έγκριση του Υπουργείου Υγείας μετά από αίτημα τους σε δωμάτιο που επανειλημμένα ζήτησαν να κλείσει λόγο μη οπτικής επαφής με τα νοσηλευτικά stations. Αναφέρει επίσης ότι η βραχεία περίοδος παραμονής του προπλάσματος αυτού εκεί δεν συμπίπτει με την περίοδο αθρόας παραπομπής ασθενών αλλά με την περίοδο μείωσης και πλήρους αναστολής των παραπομπών (2ο εξάμηνο 2014).