Στα 5 κράτη μέλη EE με το ψηλότερο επίπεδο ασφάλειας η Κύπρος – τι λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στα 5 κράτη μέλη της ΕΕ με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών στο πλαίσιο παρουσίασης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2016 ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει εφαρμόσει συστήματα ελέγχου αφίξεων και αναχωρήσεων σε αεροδρόμια και λιμάνια καθώς και ελέγχου εισόδου και εξόδου από τα οδοφράγματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι ενεργώντας προληπτικά «λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα οδοφράγματα καθώς και σε διάφορα σημεία εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι «ναι, η περίπτωση με τους 6 ταξιδιώτες που έφτασαν από την Ελβετία, μετά από σωστή αξιολόγηση των προσώπων αυτών και στη συνέχεια από ενημέρωση την οποία είχαμε από άλλα κράτα μέλη, καθώς επίσης και τις ανακρίσεις που διενεργήθηκαν, τα άτομα αυτά κρίθηκαν ότι είναι ύποπτα και θα έπρεπε για λόγους ασφάλειας της Δημοκρατίας να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους και αυτό θα γίνει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα άτομα αυτά συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφορία.

«Τα άτομα αυτά κρίνονται ύποπτα και ότι θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω για λόγους ασφάλειας», επανέλαβε. Δεν έχω πληροφόρηση ότι ο σκοπός τους ήταν να παραμείνουν στην Κύπρο, πιθανόν να ήταν πρόσωπα που θα ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους κάπου αλλού, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για έκθεση της ΕΕ στην οποία έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι πρόκειται για έκθεση η οποία εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δύο μήνες περίπου και η οποία κατατάσσει την Κύπρο στα πέντε κράτη με το ψηλότερο επίπεδο ασφάλειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ