Ομολογώ πως στο άκουσμα των 6 αποφάσεων της ΕΔΕΚ ενόψει βουλευτικών εκλογων, μου ήταν αναπόφευκτο να μην το συσχετίσω με το ΑΚΕΛ. Ανόμοια μεν, με ομοιότητες δε.
Πρώτιστα ήταν το χαράτσι στο οποίο θα υποβληθούν οι επόμενοι εκλεγέντες βουλευτές στο κόμμα. Κάπως δικτατορικό ακούστηκε το να υπογράφουν τραπεζική εντολή και το 10% των απολαβών τους να αποκόπτεται και αυτόματα να κατατίθεται στα κεντρικά γραφεία του κινήματος, όπως και το ίδιο ποσοστό από το εφάπαξ της βουλευτικής θητείας.
Αντί η ΕΔΕΚ να επικεντρωθεί στο να διατηρήσει τις βουλευτικές έδρες την ώρα που κινδυνεύει να χάσει ίσως και τις μισές, αποφασίζει για μετά τις εκλογές.
Από την άλλη ο κώδικας δεοντολογίας που απαγορεύει στον κάθε υποψήφιο να χρησιμοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό, να λειτουργήσει προσωπικά εκλογικά κέντρα και να διαφημιστεί σε μεγάλες πινακίδες. Ακόμη και να θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει τις οικονομίες του για να εκλεγεί, να κάνει την εκστρατεία που γουστάρει, για να φέρει στο κόμμα ποσοστά ψηφοφόρων, μόλις ακρωτηριάστηκε. Βεβαίως από τη στιγμή που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά πλειοψηφία, είναι σεβαστές αλλά δεν παύουν από το να προκαλούν δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα που αν και διαφωνούσε, αναγκαστικά ψήφισε υπέρ των προτάσεων για ευνόητους λόγους.
Δε μπορώ να μη σχολιάσω την επίσης δικτατορική απόφαση να μείνει εκτός εκλογικής διαδικασίας στην επαρχιακή επιτροπή της Πάφου, ο τέως επαρχιακός γραμματέας Γιώργος Νικάνδρου. Που πήγαν οι δημοκρατικές διαδικασίες ; Ο καθένας εχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, γιατί δεν επιτρέψατε να υποβάλει υποψηφιότητα και να εκτεθεί με το να μην εκλεγεί; Ή μήπως φοβηθήκατε μήπως εκλεγεί και εκτεθείτε εσείς που τον έχετε ήδη καταδικάσει σε απρεπή και αντικομματική συμπεριφορά;
Όλα αυτά μου θυμίζουν τις απολυταρχικές διαδικασίες που ακολουθούνται στο ΑΚΕΛ, το οποίο κρίνεται επίσης, όμως είναι διαδικασίες που ακολουθούνται από τη γένεση του κόμματος της αριστεράς.
Σίγουρα όμως στην ΕΔΕΚ δεν θα συρρεύσουν ούτε νέοι πολιτικοί, αλλά ούτε κι ελκυστικές είναι αυτές οι αποφάσεις για πιθανούς νέους ψηφοφόρους.
Να μην παραλείψω να σχολιάσω την εμμέσως πλην σαφώς ανεργία στην οποία θα σταλούν οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, οι ικανότητες, αντίληψη και αποτελεςματικότητα των οποίων έβγαλε πολλές φορές το φίλοι από την τρύπα, για τους βουλευτές της ΕΔΕΚ. Άγρυπνο μάτι τα παιδιά σε όλες τις επιτροπές με σημειώσεις και πλήρη γνώση των υπό συζήτηση θεμάτων.
Η απόφαση ότι θα επιλέγονται από το πολιτικό γραφείο και την κοινοβουλευτική ομάδα και τα καθήκοντα τους θα τοποθετούνται σε πλαίσιο, μόνο ευχαριστώ δεν είναι για τους πολύτιμους αυτούς συνεργάτες.
Όπως και να χει την επόμενη των βουλευτικών, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, θα καλείται να κάνει αυτοκριτική. Αν συνεχίσουν αυτές οι αποφάσεις στο όνομα της ανανέωσης και εκσυχρονισμού του κόμματος, η ΕΔΕΚ θα μετράει απώλειες και πληγές, σε μια περίοδο που ένα υγιές Κέντρο στην πολιτική είναι απολύτως απαραίτητο.
Χάρυβδη