Στα χέρια του Κληρίδη, το μέλλον των “τιμωρών” αστυνομικών – Αύριο στον Αρχηγό Αστυνομίας οι φάκελοι

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη,  βρίσκεται η τύχη των δύο αστυνομικών που ξυλοφόρτωσαν πολίτη στα αστυνομικά κρατητήρια Πόλης Χρυσοχούς το Φεβρουάριο του 2014.  Η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας παρέδωσε σήμερα στη Γενική Εισαγγελία τους δύο φακέλους και πλέον ο Κώστας Κληρίδης είναι το πρόσωπο που θα αποφασίσει τα ποινικά αδικήματα για τα οποία θα κατηγορηθούν οι δύο αστυνομικοί ώστε να καταχωρηθούν οι ποινικές διώξεις ενώπιον του δικαστηρίου. Αύριο στον Αρχηγό Αστυνομίας οι φάκελοι με τις εισηγήσεις του Κληρίδη.

Τα αδικήματα που θα αποφασιστούν θα καθορίσουν και την τύχη των αστυνομικών.  Και αυτό διότι αν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποφασίσει όπως οι δύο κατηγορηθούν για πλημμέλημα ή αδικήματα που δεν αποτελούν κακούργημα, τότε η υπόθεση θα εκδικαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου το οποίο επιτρέπεται να επιβάλει ποινή φυλάκισης, μέχρι πέντε χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 26χρονος ο οποίος βρέθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για την επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή.

Εάν όμως οι αστυνομικοί αντιμετωπίσουν αδικήματα που αγγίζουν τα όρια του κακουργήματος, τότε η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει από Κακουργιοδικείο με ποινές μεγαλύτερες των πέντε χρόνων. Το ενδεχόμενο ο Γενικός Εισαγγελέας να μην αποφασίσει δίωξη των δύο αστυνομικών, θεωρείται ιδιαίτερα απομακρυσμένο, μετά από τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση η οποία προκάλεσε κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στη Κύπρο όταν δημοσιοποιήθηκε το βίντεο του ξυλοδαρμού.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι γενικός εισαγγελέας αναμένεται να μελετήσει σήμερα τους δύο φακέλους και αύριο να παραδοθούν στον Αρχηγό της Αστυνομίας για τον περαιτέρω χειρισμό. Αφού αποφασιστούν τα ποινικά αδικήματα,  η Γενική Εισαγγελία  θα προχωρήσει στη  διατύπωση των κατηγοριών και θα καταχωρήσει  τις δύο υποθέσεις στο Δικαστήριο Πάφου  όπου διαπράχθηκαν και τα αδικήματα.

Σε δηλώσεις του πάντως ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Σπυριδάκης, επιβεβαιώνοντας την παράδοση των δύο φακέλων στην Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ενδεικτικά ότι “ από αυτή τη στιγμή, εμείς ως Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας είμαστε εκτός πλαισίου δράσης”.