Στα βαθιά με… πρόοδο – Αισιόδοξος ο Έιντε

Περαιτέρω πρόοδο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού σημείωσαν οι δύο ηγέτες στη σημερινή τους συνάντηση σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε. Στις 10 Ιουλίου η επόμενη συνάντηση.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των ηγετών, που άρχισε στις εννέα το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις δύο, ο κ. Ειντε είπε ότι οι ηγέτες βρίσκονται τώρα σε ουσιαστικές συνομιλίες, συζήτησαν σε εποικοδομητικό κλίμα τα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού, πέτυχαν πρόοδο και έδωσαν νέες κατευθύνσεις στους διαπραγματευτές για να προχωρήσουν στη διαδικασία, οι οποίοι θα συναντηθούν άλλες τρεις φορές αυτή την εβδομάδα.

Οι διαπραγματευτές, πρόσθεσε, ενημέρωσαν τους ηγέτες για το έργο που επιτέλεσαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα βασικών θεμάτων που καλύπτουν τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ιδιοκτησίας και κριτήρια του εδαφικού.

“Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν τα θέματα αυτά σε έκταση με ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, πετυχαίνοντας περαιτέρω πρόοδο. Έδωσαν νέες οδηγίες προς τους διαπραγματευτές, οι οποίοι θα συναντηθούν τρεις φορές αυτή την εβδομάδα να προωθήσουν την εργασία τους πάνω σε βασικά θέματα».

Είπε, επίσης, ότι συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κατέγραψαν την εργασία που έγινε για την εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων ΜΟΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Έιντε. ” Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένουν ότι θα βρεθούν σύντομα πρακτικές λύσεις σε τυχόν εκκρεμή ζητήματα, που θα φέρουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων πιο κοντά στην ολοκλήρωση”.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές που θα προκύψουν από μια λύση. “Με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σήμερα στο επίκεντρο των εργασιών τους, ο κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί επανέλαβαν τη βούλησή τους να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν”.

Ο κ. Έιντε ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες θα συμμετέχουν από κοινού σε μια εκδήλωση που θα συνδιοργανωθεί από την Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο στις 8 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, θα συμμετάσχουν επίσης από κοινού σε συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Ιουλίου.

Μετά την αναχώρηση των ηγετών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήθελε – όπως είπε – να δηλώσει ότι είναι βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους ασχολούνται με τα δύσκολα θέματα, με τρόπο που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. “Μερικές φορές επιτυγχάνουν συμφωνία, ορισμένες φορές συνεχίζουν να διαφωνούν, πάντα σε πνεύμα που λέει ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα θέματα». Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τον ίδιο και την ομάδα του το ότι βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης που υπάρχει τον τελευταίο μήνα, είπε επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες δεν πίνουν μόνο καφέδες και πηγαίνουν σε εκδηλώσεις μαζί, αλλά στέκονται σε πολύ ουσιαστικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις. Μετά την τελευταία συνάντηση, συνέχισε, έχουμε μετακινηθεί από την καταγραφή θέσεων στις πραγματικές διαπραγματεύσεις και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. “Ήρθα εδώ αισιόδοξος χθες, είμαι πιο αισιόδοξος τώρα και αυτό βασίζεται στην ουσιαστική (διαπραγμάτευση), αφού οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στην επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος”.

Ερωτηθείς πόσο χρόνο πέρασαν σήμερα οι ηγέτες στην τετ-α-τετ συνάντηση, ο κ. Έιντε θέλησε να αποφύγει “την καταμέτρηση χρόνου” και σχόλια που μπορεί να προκύψουν γι αυτό, λέγοντας ότι έχουν βρει μια καλή δομή, καθώς ορισμένα θέματα είναι καλύτερα να περνούν άμεσα μέσα από διμερές και τριμερές επίπεδο και άλλα θέματα στη μεγαλύτερη – όπως είπε – ομάδα, σημειώνοντας ότι αυτές είναι συμβουλευτικές ομάδες που δίνουν στους ηγέτες την κατάλληλη στήριξη και μερικές φορές (οι ηγέτες) θεωρούν καλύτερα να τα συζητούν απευθείας και αυτό συμβαίνει σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, όπως ανέφερε.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν νέες συγκλίσεις, ο κ. Έιντε είπε ότι είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην αποκαλύψει τίποτα επί της ουσίας σημειώνοντας ότι “προχωρούμε, αλλά δεν θα πω ακριβώς πού”. Δεν ήθελε να πει τίποτα περισσότερο από αυτό που αναφερόταν στην αρχική στη δήλωση σχετικά με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και όταν ρωτήθηκε αν οι ηγέτες θα συζητήσουν τα ίδια κεφάλαια στην επόμενη συνάντησή τους, απάντησε: «γιατί δεν επαναλαμβάνετε την ερώτηση μετά την επόμενη συνάντηση τους;”.