Στήριξη Τουρκοκύπριων κτηνοτρόφων από ΕΕ ζητά ο Ακιντζί

Στήριξη για τους Τουρκοκύπριους κτηνοτρόφους, ανάλογη με αυτή που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι συνάδελφοί τους από την ΕΕ, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του «συνδέσμου Τ/κ κτηνοτρόφων» είπε ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η παραγωγή χαλουμιού θα γίνεται μόνο στην Κύπρο, καθώς το προϊόν αποτελεί το ένα τέταρτο των τ/κ εξαγωγών.

Η ΕΕ, συνέχισε, στηρίζει τους Ε/κ κτηνοτρόφους με 35 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι και οι Τ/κ κτηνοτρόφοι πρέπει να τύχουν ανάλογης στήριξης.

Ως προς τη διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Ιούλιο, στην Κύπρο, ενώ είπε ότι αναμένει η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες.

Ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου Τ/κ κτηνοτρόφων» Mustafa Naimogullari αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, εξέφρασε ανησυχίες για τη διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού και κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτή τη στιγμή το νότο – όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές.

Πηγή:ΚΥΠΕ