Στήριξη αλλά και πυρά εναντίον του ΠτΔ για το Κυπριακό – Ραγδαίες οι εξελίξεις – Τι δηλώνουν τα κόμματα

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του σώματος για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης του με τον Μουσταφά Ακκιντζί και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Ικανοποιημένοι αλλά και προβληματισμένοι παρουσιάστηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων μετά το πέρας της συνεδρίας.  Διαφορετικές οι προσεγγίσεις και στις δηλώσεις τους, ενώ πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΠτΔ Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Περδίκης.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Σημείωσε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Προχωρούμε αισιόδοξα, είπε ο κύριος Τορναρίτης, τονίζοντας ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ότι υπάρχει ένα εύκρατο κλίμα στις συνομιλίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαιρέτισε την αξιοποίηση συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν, καθώς και του Κοινού Ανακοινωθέντος, κατά τις συνομιλίες Αναστασιάδη- Ακκιντζί. Είναι, είπε, προφανές ότι υπάρχει σχετική πρόοδος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει κανείς να προτρέχει, αφού βρισκόμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση, η οποία πρέπει να διανυθεί.

Πυρά κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για την τακτική που ακολουθεί στις συνομιλίες, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί τη λανθασμένη τακτική του παρελθόντος. Συζητούμε, είπε μόνο τις δικές μας υποχωρήσεις και συνεχίζουμε να συζητούμε το κυπριακό με τουρκικούς όρους. Εάν συνεχίσουμε έτσι, πρόσθεσε, πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα εισέλθουμε σε διαδικασία πάρε – δώσε, αλλά σε διαδικασία μόνο δώσε. Θέλουμε, είπε, να στείλουμε ένα μήνυμα στους θιασώτες της όποιας λύσης, και τους τονίζουμε ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν εξαγοράζεται και δεν θα δεχθεί κούρεμα των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του.

Η ΕΔΕΚ, έχει σοβαρούς ενδοιασμούς, για το πώς θα καταστεί εφικτό να εφαρμοστούν τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Κύπρο, σημείωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος. Πρόκειται, είπε, για ένα βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί με το σωστό τρόπο. Περιμένουμε, πρόσθεσε, την πλήρη εξειδίκευση για να δούμε εάν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ακρωτηριασμούς. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Είναι πολύ πρόωρο να εκφράσει κάποιος άποψη για το που οδηγούνται τα πράγματα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις, είπε, για να δούμε που οδηγείται η διαδικασία. Ωστόσο ο κύριος Συλλούρης, σημείωσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Την εκτίμηση ότι στις συνομιλίες συνεχίζεται η διαχρονική πορεία των υποχωρήσεων, διατύπωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους. Ο κύριος Περδίκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπάρξει σύντομα νέα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Σήμερα είπε, δεν έγινε διαβούλευση, αλλά μια πρόχειρη, ελλιπής και επιφανειακή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής και όχι να αποτελεί μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Ανησυχώ, είπε, για το ότι ξεκινήσαμε διαβαθμίσεις των πολιτικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο, παραβιάζουμε κατάφορα το ευρωπαϊκό κεκτημένο.