Στέλεχος ΕΚΤ: Σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν υπερεπαρκή κεφάλαια

Σχεδόν όλες οι τράπεζες που τελούν υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα απαιτούνται βάσει της διαρκούς αξιολόγησής τους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) ανέλαβε την εποπτεία των 123 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης πέρυσι και βρίσκεται στη διαδικασία του καθορισμού συγκεκριμένων κεφαλαιακών αναγκών αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης (SREP).

“Σχεδόν όλες οι τράπεζες θα έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων σε σχέση με τις απαιτήσεις του SREP (εξαιρουμένων των συστημικών αποθεμάτων ασφαλείας)”, είπε ο Λικ Κοέν, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του SSM σε παρουσίαση στο Δουβλίνο.

Τα σχόλια του Κοέν πάνε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που είπε την περασμένη εβδομάδα ότι “οι περισσότερες” τράπεζες έχουν κεφάλαια περισσότερα από τα απαιτούμενα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ απέστειλε ένα προσχέδιο με τις απαιτήσεις στις τράπεζες και εξετάζει τώρα τις προτάσεις τους πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις τον Νοέμβριο, οι οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Μια από τις διαφωνίες μεταξύ της ΕΚΤ και συγκεκριμένων τραπεζών σχετίζεται με τα στοιχεία ενεργητικού αναβαλλόμενου φόρου (DTA), ενός εργαλείου που δίνει την ευκαιρία για φοροελαφρύνσεις στις εταιρίες όταν ανακοινώνουν ζημίες ή κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις όσον αφορά τα κεφάλαιά τους.

Ο Κοέν είπε ότι εάν ήταν να αφαιρεθούν όλα τα στοιχεία ενεργητικού αναβαλλόμενου φόρου από το κεφάλαιο των τραπεζών, τότε θα μειωνόταν αντίστοιχα κατά 300 μονάδες βάσης ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Equity Tier 1 της μέσης τράπεζας