«Σπάει» το απόρρητο στις τηλεπικοινωνίες

Νομοσχέδιο που δίδει τη δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, το περιεχόμενο των οποίων να μπορεί να αξιοποιηθεί και να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου για σκοπούς απόδειξης μιας υπόθεσης, απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης την περασμένη Δευτέρα στους εμπλεκόμενους φορείς για να δώσουν τις απόψεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορείες του ΚΥΠΕ, το νομοσχέδιο, το οποίο έχει αποσταλεί, μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην ΚΥΠ και στην Αστυνομία για να εκφράσουν απόψεις, τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο που αφορά τη ρύθμιση του απορρήτου στις τηλεπικοινωνίες και με τον οποίο η Βουλή προσπάθησε να ρυθμίσει τα θέματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η σχετική νομοθεσία είχε κριθεί αντισυνταγματική γιατί συγκρουόταν με το άρθρο 17 του Συντάγματος.
Το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ετοιμαστεί στη βάση της τροποποίησης που έγινε στο άρθρο 17 του Συντάγματος, η οποία επιτρέπει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως είναι, μεταξύ άλλων, αδικήματα διαφθοράς, εμπορίας ναρκωτικών και της εμπορίας προσώπων.
Το νομοσχέδιο στοχεύει στο να διασφαλίσει το απόρρητο της επικοινωνίας ρυθμίζοντας τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπονται από το Σύνταγμα με βάση τη διαδικασία, και θέτοντας παράλληλα αυστηρούς περιορισμούς δυνατότητας παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο καθορίζει μια σειρά ασφαλιστικών δικλείδων με τις οποίες θα μπορεί να γίνει η παρακολούθηση μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης.
Η δυνατότητα αυτή επιτρέπεται μετά την έκδοση δικαστικού διατάγματος, υπό τους όρους που καθορίζει το δικαστήριο.
Πηγή: ΚΥΠΕ