Σπάει τη σιωπή της κύπρια gay αστυνομικός που παραιτήθηκε – «Τώρα θα πολεμήσω…”

Ρατσισμό και απόρριψη συνάντησε gay γυναίκα αστυνομικός εντός του κόλπου της Κυπριακής Αστυνομίας.  Όπως αναφέρει η ίδια αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2006 όταν μαθεύτηκαν οι σεξουαλικές της προτιμήσεις.  Συγκλονίζουν τα όσα εξιστορεί η γυναίκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή εφημερίδα i-eidisi.com, την οποία παραθέτουμε αυτούσια.

Πως αποφάσισες να γίνεις αστυνομικός;

Ήμουν 22 χρονών, όταν ανοίχτηκαν θέσεις στην Αστυνομία και αποφάσισα να δώσω εξετάσεις, όπου και πέρασα το 2002 συγκεκριμένα.

Πότε ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον σου;

Μετά από τέσσερα χρόνια, το 2006. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο τότε αρχηγός αστυνομίας, έμαθε ότι συζώ με μια κοπέλα. Με κάλεσε στο γραφείο του και με απείλησε, μου είπε ότι αν δεν φύγω μέχρι το βράδυ από το σπίτι της, θα αρχίσω πόλεμο και θα σε αναγκάσω να φύγεις. Θα σε στείλω μετάθεση μέχρι και στη Πάφο. Πράγμα που έκανε την ίδια κιόλας μέρα. Από τα γραφεία που ήμουν, με έστειλε στην Τροχαία.

Μετά πως συνέχισε ο πόλεμος;

Ο πόλεμος άρχισε με μεταθέσεις, με χλευασμούς από συναδέλφους αλλά κι από τους ίδιους τους αξιωματικούς. Να αναφέρω επίσης, ότι όταν με κάλεσαν στο γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας, υπήρχαν και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Μετά από πόσο καιρό αποφάσισες να παραιτηθείς;

Μετά από αρκετό ψυχολογικό πόλεμο και ύστερα από πολλές επισκέψεις στον ψυχολόγο μου, όπου με βοηθούσε να αντέξω, το 2007 δεν άντεξα και έδωσα την παραίτηση μου.

Περίγραψε μου την απόφαση σου να παραιτηθείς. Ποιες ήταν οι σκέψεις, τα συναισθήματα που ένιωσες;

Δεν άντεχα άλλο τον ψυχολογικό πόλεμο που δεχόμουν, την πίεση, ούτε τον τρόπο συμπεριφοράς πολλών αξιωματικών και συναδέλφων. Φυσικά υπήρχαν άτομα που με στήριξαν και ήταν δίπλα μου, αλλά και πάλι δεν άντεξα.

Είχες ανθρώπους δίπλα σου που σε στήριζαν;

Αρκετή στήριξη είχα από τον ψυχολόγο μου, αλλά και από πολλούς φίλους μου. Από συναδέλφους είχα ελάχιστη στήριξη. Ήθελαν να απομακρυνθούν, λόγω τον αξιωματικών που υπήρχαν και μας έβλεπαν μαζί.

Έχασες ανθρώπους από τη ζωή σου λόγω τον σεξουαλικών σου προτιμήσεων;

Από τη ζωή μου, το προσωπικό μου περιβάλλον δηλαδή, δεν έχασα. Έχασα όμως από τη δουλεία μου. Περίμενα να βρω στήριξη από συναδέλφους που κάναμε κολλητή παρέα, αλλά μόλις συνέβει αυτό το γεγονός, άρχισαν να απομακρύνονται.

Μετά την παραίτηση, πως ήταν η ζωή σου;

Μετά την παραίτηση, έπεσα σε κατάθλιψη, δεν είχα την αυτοπεποίθηση να πάω να χτυπήσω μια πόρτα να ζητήσω δουλεία μετά από όλο αυτό τον πόλεμο που δέχτηκα. Και μέχρι σήμερα, ακόμα, δεν νιώθω έτοιμη να πάω να βρω μια δουλεία λόγω του ότι μπορεί να μάθουν για την προσωπική μου ζωή και να περάσω τα ίδια.

Τι θα συμβούλευες μια ομοφυλόφιλη κοπέλα αστυνομικό που πιθανόν να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με σένα;

Αυτό που έχω να πω, είναι ότι αυτή τη στιγμή ψηφίστηκαν νόμοι, που μπορεί κάποιος ομοφυλόφιλος να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες εργασίας. Η συμβουλή που τους δίνω είναι να μείνουν, να το παλέψουν και να συμβουλευτούν δικηγόρο, να κινηθούν νομικά. Εγώ δεν το έκανα γιατί δεν είχα την ψυχολογική δύναμη εκείνο το διάστημα.

Πως αξιολογείς σήμερα την απόφαση σου να παραιτηθείς;

Για το μόνο που μετανιώνω, είναι το ότι δεν φάνηκα δυνατή, δεν άντεξα να μείνω και να πολεμήσω, αλλά θα το κάνω τώρα και πιστεύω θα δικαιωθώ.

Σήμερα είσαι ευτυχισμένη;

Ναι, είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη και πιστεύω ότι θα βρω δικαιοσύνη μετά από αυτό το γεγονός και θα βοηθήσω και άλλους να μην φοβηθούν, να μην τα παρατήσουν και να πολεμούν για αυτό που είναι.