Σουδάν: Τουλάχιστον 100 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη βυτιοφόρου

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Νότιο Σουδάν όταν εξερράγη ένα βυτιοφόρο την ώρα που ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να συλλέξει τα καύσιμα που μετέφερε το βαρύ όχημα, το οποίο είχε ανατραπεί στην άκρη ενός δρόμου.

«Σκοτώθηκαν όταν το βυτιοφόρο εξερράγη, υπάρχουν τουλάχιστον 85 νεκροί», είπε ο Ατένι Ουέκ Ατένι, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ. Το δυστύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη, σε έναν δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Τζούμπα με την κοινότητα Μαρίντι, η οποία απέχει 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο Τσαρλς Κισάνγκα, ο υπουργός Τύπου της περιφέρειας Δυτική Εκουατόρια, όπου έγινε το δυστύχημα, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 ενώ άλλοι 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. «Δεν διαθέτουμε ιατρικό εξοπλισμό και οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην επιζήσουν επειδή δεν έχουμε εγκαταστάσεις για να νοσηλεύσουμε τραυματίες με βαριά εγκαύματα» είπε.

Δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανατράπηκε το βυτιοφόρο, ούτε σε τι οφείλεται η έκρηξη που ακολούθησε.

Τέτοιου είδους δυστυχήματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν σε περιοχές της ανατολικής Αφρικής, όπου τα βυτιοφόρα συχνά καλύπτουν πολύ μεγάλες αποστάσεις σε κακοσυντηρημένους χωματόδρομους. Στο Νότιο Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, υπάρχουν ελάχιστοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.

Η χώρα σπαράσσεται τα τελευταία χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο και μολονότι οι αντάρτες και οι κυβέρνηση υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία τον Αύγουστο, η εκεχειρία έχει ήδη παραβιαστεί.

Ο Ατένι Ουέκ Ατένι τόνισε ότι η έκρηξη του βυτιοφόρου δεν σχετίζεται με τις συγκρούσεις. «Ήταν δυστύχημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τον Ιούλιο του 2010 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 292 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βυτιοφόρου ενώ το 2006 στη Νιγηρία εξερράγη ένας πετρελαιαγωγός με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 284 άνθρωποι.

Πιο πρόσφατα, το 2013, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα βυτιοφόρο εξερράγη σε αυτοκινητόδρομο της Ουγκάντας τη στιγμή που κάτοικοι της περιοχής είχαν σπεύσει με μπιτόνια για να συλλέξουν το πολύτιμο φορτίο του.

Πηγή: ΚΥΠΕ