Σλοβενία προς Ε.Ε. – “Ετοιμαστείτε για Grexit”

Ραγδαίες φαίνονται πως είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, αφού πλέον κάποιοι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τάσσονται ανοικτά στην κατάρτιση σχεδίου εξόδου της Ελλάδας για ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο αποκλεισμός κάθε τέτοιας ή και παρόμοιας συζήτησης. Άλλωστε, χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης έκρινε ως αντιευρωπαϊκή οποιαδήποτε συζήτηση για σχέδιο Β.

Ξεκάθαρα ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Dusan Mramor το έθεσε ενώπιον της συνάντησης των 19 του Ευρώ στη Ρήγα της Λατβίας. Ο τέως πρύτανης της σχολής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ljubljana, ανέφερε ότι είναι υποχρέωση των χωρών της νομισματικής ένωσης να προετοιμαστούν για πλάνο Β, εφόσον δεν παρατηρείται καμιά πρόοδος από πλευράς Ελλάδας.

Σε απάντηση δημοσιογράφου του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε πως «το πνεύμα της συζήτησής μου είναι το τι θα κάνουμε σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε εγκαίρως στην Ελλάδα είτε για αυτοχρηματοδότηση είτε για βελτίωση της ρευστότητας.» Φαίνεται ότι στη συνάντηση των 19, τέθηκαν παρόμοιες θέσεις και από άλλους Υπουργούς Οικονομικών, χωρίς τούτοι να κατονομάζονται.

Τα ανωτέρω έρχονται να ενισχύσουν τις προτροπές Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στο BBC που κάλεσε με τον πλέον δραματικό τρόπο την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

Πάντως η Ελλάδα εξακολουθεί να μην βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και τούτο φαίνεται και από την επιμονή της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του διατάγματος που αναγκάζει τους Δήμους να παραδώσουν στη Κυβέρνηση ότι καταθέσεις έχουν για σκοπούς χρηματοδότησης. Τούτο όπως αναφέρθηκε και προχθές σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας, θα «φορτώσει» ακόμα περισσότερο το ELA το οποίο βρίσκεται σε ανησυχητικά ψηλά επίπεδα, ως νάρκη στα θεμέλια της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση αντί να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα μιλά για «πραξικόπημα» που ετοιμάζεται μέσω τραπεζών. (Δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη) και εξακολουθεί να ρίχνει τα πυρά της στους δανειστές της.

Διογένης