Σκηνικό χάους σε όλη την Ελλάδα – Μπλοκάρουν τους πρόσφυγες στα νησιά(Βίντεο)

Δραματική για όλους είναι η κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα. Και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Μετά το χθεσινό επεισόδιο στα Διαβατά, όπου οι πρόσφυγες ξεσηκώθηκαν και γκρέμισαν τον φράχτη, βγήκαν έξω και ξεκίνησαν με τα πόδια τη πορεία προς την Ειδομένη, και σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά ξεσηκώθηκαν, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

25.000 εγκλωβισμένοι στη χώρα
Συνολικά, στη χώρα υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 25.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα ανθρώπινο καραβάνι και αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη χώρα.

Ολοι προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, αφού κανείς δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα. Ωστόσο, με τα σύνορα να είναι κλειστά, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακόψει τις ροές, να περιορίσει το κύμα των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και προχωρά σε μία πολιτική καθυστερήσεων στη μεταφορά τους.

Οπως δήλωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, για 2-3 ημέρες θα σταματήσει η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα, ενώ σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν κι άλλο τα νησιά ενδέχεται τα πλοία να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσωρινής διαμονής.

Τους κρατάνε στα νησιά γιατί δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας
Οπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας, μιλώντας στο Mega, στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας. Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας.

Η μία είναι οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία (ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο) να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: «Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά».

Kαι όλα αυτά ενώ οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν σταματούν. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από την άφιξη 60 ακόμη μεταναστών στη Λέσβο:

Στον Πειραιά το πλοίο «Αριάνδη» με 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάνδη”, μεταφέροντας 1473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο.
Στις 8 έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το πλοίο έχει παραλάβει 48 άτομα από τη Ρόδο, 56 από την Κω και 175 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Αυτοσχέδιο hotspot στο Ελληνικό
Χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά με λεωφορεία περίπου 800 πρόσφυγες στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μέσα σε λίγες ώρες ο χώρος μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο hotspot. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως δεν θέλουν να μείνουν εκεί και δηλώνουν πως θέλουν να πάνε στα σύνορα.
Ο χώρος στο πρώην αεροδρόμιο δεν ήταν έτοιμος για να τους φιλοξενήσει. Ανοιξε η πρώην αίθουσα αναχωρήσεων προκειμένου να κοιμηθούν και να προστατευθούν από το κρύο, ενώ νερό και φαγητό τους πήγαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Καταυλισμός προσφύγων ο σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΛΠ

Καθημερινά φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν στη συνέχεια τρόπο να πάνε στα σύνορα.
Μάταια όμως τις περισσότερες φορές, αφού τα σύνορα είναι κλειστά και οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Πολλοί πρόσφυγες με τις οικογένειες τους έφτασαν με τα πλοία που κατέπλευσαν στον Πειραιά και έχουν εγκλωβιστεί εκεί, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΛΠ.
Εκεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά μένουν για κάποιες ώρες ή μέρες αναζητώντας πληροφορίες, αλλά και λύσεις για να ξεκινήσουν το ταξίδι για την έξοδο από την Ελλάδα.
Η κατάσταση στον Πειραιά θυμίζει καταυλισμό. Η δυστυχία, οι κακουχίες, η αγωνία και ο φόβος είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των ανθρώπων που στοιβάζονται στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΛΠ και αναζητούν λύση στο Γολγοθά τους.
Γέμισε το εθνικό οδικό δίκτυο μετανάστες και πρόσφυγες
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν από τα Διαβατά το ταξίδι τους προς την Ειδομένη κι άλλοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης. Ήδη από την Πέμπτη έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών περίπου 400 άτομα, τα περισσότερα από Συρία και Ιράκ, αφού είχαν ανοίξει τον φράχτη, για να πάνε στην Ειδομένη. Λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι περισσότεροι επέστρεψαν. Όσοι δεν επέστρεψαν, έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα.

Στην Κοζάνη, ομάδα 80 προσφύγων (οικογένειες κυρίως) αποχώρησε από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησε την Πέμπτη με τα πόδια για την Ειδομένη.

panor2

Από τα Τέμπη ξεκίνησαν χθες πεζή εκατοντάδες πρόσφυγες: Ανδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, πήραν μαζί τους τις αποσκευές τους, μπουκάλια νερό και λίγο ψωμί για το δρόμο για να διανύσουν μια απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων. Αρκετοί από αυτούς κρατούν ελληνικές σημαίες, σαν ένα σινιάλο φιλίας προς τη χώρα μας.

Στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, όπως καταγράφει το trikalanews.gr περίπου 40 πρόσφυγες έχουν σταματήσει στο ύψος της Βασιλικής εξουθενωμένοι από την πεζοπορία 3 ωρών.

Πλέον τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας επί της Εθνικής Οδού, με τον κίνδυνο για τροχαίο δυστύχημα να είναι εξαιρετικά αυξημένος. Οι πεζοπόροι πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς δυνάμεις και πλέον χωρίς στέγη δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Κλειστό Γυμναστήριο των Τρικάλων, αφού τους έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις τους. Η μόνη περίπτωση της επιστροφής τους είναι να δεχθούν να τους μεταφέρει το λεωφορείο που τους οδήγησε μέχρι το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο, αλλά είναι άγνωστο αν θα την δεχθούν.

prosf_trik6