Σκηνικό Πτώχευσης Ελλάδας, εξάρτηση τραπεζών απο ELA και στο βάθος…εκλογές

Η Ελληνική Κυβέρνηση όφειλε σήμερα 05/06 να καταβάλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δόση 300 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά μόνο τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δόσεις ύψους 1,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ.

Συνεπεία της μη συνομολόγησης συμφωνίας με τους δανειστές της, η Ελλάδα ακολουθώντας μια ασυνήθιστη πρακτική, υπέβαλε επίσημα αίτημα προς τους δανειστές της, όπως αντί να καταβάλει 3 ξεχωριστές δόσεις τον Ιούνιο, να καταβάλει το σύνολο των δόσεων αυτών τα τέλη Ιουνίου. Αυτή η ασυνήθιστη πρακτική ακολουθήθηκε μόνο μια φορά στο παρελθόν από την Ζάμπια τη δεκαετία του 1980.

BELGIUM-EU-GREECE-TSIPRAS-JUNCKER

Οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας ανέρχονται σε 6,7 δις ευρώ για τα οποία απαιτείται άμεση συμφωνία με την Τρόικα (θεσμούς).

Πληροφορίες φέρουν ότι ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν κοντά στην συνομολόγηση μιας συμφωνίας, εντούτοις πολλά στελέχη του Κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαιτέρως στο κόμμα του πρωθυπουργού, μπλόκαραν τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας μάλιστα ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιου είδους συμφωνία αυτό θα πρέπει να σημαίνει άμεσων προκήρυξη εκλογών. Οι φωνές για προκήρυξη εκλογών εντείνονται αφού και ο πρώην επικεφαλής της οικονομικής στρατηγικής του Κόμματος Γιάννης Μηλιός, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

John MIlios

Ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στους Financial Times, ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να αποδεχθούν να προκαλέσουν τέτοια ζημιά στη χώρα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πρότειναν στην Ελλάδα μια λύση παροχής κάποιας μορφής ρευστότητας για να καλύψει τις ανάγκες του το Ελληνικό κράτος, μέχρι και τον Σεπτέμβριο όπου θα έχει στερέψει πλήρως από χρήματα.

Ενώ όμως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πηγαίνει από «τραπέζι σε τραπέζι» με τους δανειστές, οι Ελληνικές Τράπεζες εξακολουθούν να αντλούν ρευστότητα από τον μηχανισμό στήριξης γνωστό σαν (E.L.A. Emergency Liquidity Assistance). Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά έχουν αντληθεί πέραν των 80 δις από τις Ελληνικές Τράπεζες, καθιστώντας τες πλέον πλήρως εξαρτημένες.

ECB

Η εξάρτηση των Ελληνικών Τραπεζών είναι το δυνατότερο ίσως διαπραγματευτικό χαρτί των δανειστών, αφού με μια εντολή μπορούν να στείλουν την Ελληνική Οικονομία στο μεσαίωνα.

Εφόσον οι τράπεζες δεν θα έχουν τη στήριξη του ELA το πιο πιθανόν είναι να μην διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια να πληρώσουν στους καταθέτες τους, που ουσιαστικά με μια μονοκοντυλιά  ενδεχομένως να «κλείνει» κυριολεκτικά η Ελληνική Οικονομία.

Οι σύγχρονες οικονομίες, βασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο και φιλοσοφία «πίστωση». Ο Η υπεραγορά παίρνει λ.χ. γάλα από τον προμηθευτή με πίστωση, ο οποίος με τη σειρά του, παίρνει πίστωση για να αγοράσει πρώτη ύλη, να πληρώσει μισθούς κλπ. Εάν αυτή η αλυσίδα σπάσει λόγω έλλειψης πίστωσης τότε τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Κύπρο το 2013 που οι διεθνείς εταιρείες δεν απέστελλαν προϊόντα στη Κύπρο απαιτώντας άμεση πληρωμή που κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο.

Περαιτέρω, εάν οι τράπεζες δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τους καταθέτες τους, αυτό σημαίνει χρεωκοπία της τράπεζας. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με τις εγγυημένες καταθέσεις.

Σε περίπτωση που ένα τραπεζικό ίδρυμα «πτωχεύσει» τότε δια νόμου τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, έχει υποχρέωση να τις καταβάλει το κράτος. Το Ελληνικό κράτος όμως σε αυτό το στάδιο δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει όλους αυτούς τους καταθέτες, τους οποίους θα μπορεί μόνο σε βάθος χρόνου να τους αποπληρώσει.

Τα ανωτέρω μεταφέρονται με απλή κατανοητή γλώσσα. Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα τα οποία θα ήταν δύσκολο να μεταφερθούν με οικονομικούς όρους σε ένα απλό άρθρο.

Πρόκειται όμως για σενάρια αρχαιοελληνικής τραγωδίας παρά μιας νεοελληνικής επανάστασης προς τους δανειστές, τα οποία απευχόμαστε να συμβούν. Είναι υπο το βάρος όλων των ανωτέρω που όσα κράτη βρέθηκαν σε αυτή τη δεινή θέση, αναγκάστηκαν να λάβουν επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα. Γιατί εάν ένα τέτοιο σενάριο ξετυλιχτεί,  τότε δεν μιλούμε μόνο για πτώχευση του κράτους αλλά και πτώχευση ολόκληρου του Ελληνικού λαού.

Drainage Greece Minds

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Bloomberg, δείχνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της φυγής όχι των κεφαλαίων, αλλά των ανθρώπων. Τα «Μεγάλα μυαλά» της Ελλάδας φεύγουν προς αναζήτηση νέων προοπτικών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει μέρα με τη μέρα τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορούσαν να αναστυλώσουν την Ελληνική Οικονομία.