Σκηνές από το μέλλον στην Ειδομένη; – Τι ανατροπές φέρνει το σχέδιο της ΕΕ – φωτό

Δραματικές είναι οι εικόνες που φτάνουν τις τελευταίες ώρες από την Ειδομένη, εκεί όπου περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες καλούνται να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν είχαν σκηνές, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες!

Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της Ζώνης Σένγκεν που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ίσως χρειαστεί να συνηθίσουμε τις εικόνες αυτές, αφού είναι πιθανό ότι θα τις βλέπουμε στο άμεσο μέλλον σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η απόφαση για το ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση αυτής της αίτησης ασύλου θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια ευκαιρία ώστε να επιστρέφονται οι αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει την αξιολόγησή της για τη δυνατότητα επαναφοράς των μεταφορών του Δουβλίνου προς την Ελλάδα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτομάτως δημιουργούνται οι συνθήκες για την επιστροφή στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών καθώς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν στο έδαφός τους μόνο πρόσφυγες!

Έτσι, ενώ ο καταυλισμός στην Ειδομένη μεγαλώνει και μετατρέπεται σε μια μεγάλη προσφυγική πόλη, νέοι πρόχειροι καταυλισμοί και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων δημιουργούνται σε πολλά μέρη της χώρας, από τα νησιά μέχρι τον Πειραιά και από τον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης μέχρι την Ειδομένη, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην χώρα υπολογίζεται ότι συνολικά βρίσκονται σχεδόν 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες και συνεχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Στο Ελληνικό εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.500 άτομα, στον Πειραιά περίπου 3.000, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις με 700 ανθρώπους στον Ελαιώνα και 1.500 στο Σχιστό.


Αεροφωτογραφία από τον καταυλισμό στην Ειδομένη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο νομός Κιλκίς

Όλα αυτά ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε το Σάββατο πως ο νομός Κιλκίς τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο. Σημείωσε ακόμη ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας της Ειδομένης με αντίσκηνα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι ροές προς την ΠΓΔΜ είναι ελάχιστες, με συνέπεια ο αριθμός των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος αναμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη να αυξάνεται καθημερινά. Χθες, από τις 6:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 84 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες.

Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη

Πηγή:protothema.gr