Σκαρφαλώνει ο υδράργυρος – Μίνι καύσωνας μέχρι και το Σαββατοκύριακο

Μέχρι τώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παράπονο από το φετινό καλοκαίρι, αφού μέχρι στιγμής ακραίες θερμοκρασίες δεν είχαμε. Φαίνεται, όμως, ότι από σήμερα μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Ο υδράργυρος αρχίζει από σήμερα ανιούσα πορεία, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκτιμά ότι θα φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες, με περαιτέρω μικρή άνοδο της θερμοκρασίας αναμένονται και τις επόμενες μέρες μέχρι και την Κυριακή. Οπόταν αναμένεται ότι θα καταγραφούν και τα πρώτα 40άρια του φετινού καλοκαιριού.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι αναμένεται και αύξηση της ελάχιστης θερμοκρασίας, δηλαδή της θερμοκρασίας κατά τη νύκτα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι εκτός από ιδιαίτερα θερμές μέρες θα είναι και ιδιαίτερα θερμές οι επόμενες νύκτες.
Όσον αφορά στην υγρασία αναμένεται στις παράλιες περιοχές να είναι υψηλή, ενώ μέχρι και λίγο μετά το μεσημέρι οι άνεμοι κυρίως στο εσωτερικό προβλέπονται αρκετά ασθενείς. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να επικρατήσουν, σε κάποια ή κάποιες από τις επόμενες μέρες, συνθήκες καύσωνα κατά τις μεσημβρινές ώρες όπου η ο υδράργυρος φτάνει στο ζενίθ του.
Το θετικό βέβαια της όλης ιστορίας είναι ότι έρχεται Σαββατοκύριακο και πάρα πολλοί θα έχουν την ευκαιρία να αποδράσουν για λίγες ανάσες δροσιάς σε κάποια παραλία ή ορεινό θέρετρο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, σήμερα, μετά τη διάλυση τυχόν τοπικής χαμηλής νέφωσης ή και ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί γενικά κυρίως αίθριος. Στα ορεινά ή και σε περιοχές του εσωτερικού, όμως, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, νωρίς το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 30 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.
Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η μέγιστη θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, αλλά η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο.
Το ΤΕΕ προειδοποιεί τους εργαζομένους
Σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή/και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σημειώνοντας πως οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.
Το Τμήμα υπενθυμίζει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσω εκτίμησης των κινδύνων για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων από τον θερμικό φόρτο, όπως αυτά προνοούνται και στον Κώδικα Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, μη αποκλειομένης της αλλαγής εργασίας/ανάπαυσης/διακοπής εργασίας υπό συνθήκες που εκθέτουν προσωπικό άμεσα στις ανωτέρω συνθήκες.
Όπως αναφέρεται, ο Κώδικας Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει τον κάθε εργοδότη και τον κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν, ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο, οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό, ευχάριστο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.