Σε τέσσερα χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο «λογιστής του Άουσβιτς»

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ, ο λογιστής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, και πιθανόν ο τελευταίος στρατιώτης του Γ΄Ράιχ που δικάζεται για ναζιστικά εγκλήματα, καταδικάσθηκε σήμερα από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για «συνέργεια» στη δολοφονία 300.000 Εβραίων, στην τελευταία πράξη μίας δικαστικής εποποιίας με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Λύνεμπουργκ είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ποινή των τρεισήμισι ετών που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του στις 7 Ιουλίου, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εισαγγελέας είχε τότε επισημάνει την «ελάχιστη συμβολή» του τότε υπαλλήλου στη λειτουργία του στρατοπέδου συγκρινόμενη με τον «πέραν της φαντασίας» αριθμό των νεκρών.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ, 94 ετών, κατηγορήθηκε ότι συνέβαλε στην αποστολή, την άνοιξη του 1944, 300.000 εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς, που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

Η δίκη του ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, είναι η τελευταία προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για ναζιστικά εγκλήματα, αφού οι λίγες τελευταίες δικαστικές έρευνες που εκκρεμούν στην Γερμανία τίθενται εν αμφιβόλω λόγω της ηλικίας των υπόπτων.

Μηχανισμός εξόντωσης

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ κατατάχθηκε στα Waffen SS το 1941 και μεταφέρθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου του Άουσβιτς το 1942. Ο Γκρένινγκ ορκίζεται ότι δεν έχει δώσει ποτέ «ούτε ένα χαστούκι» σε οποιονδήποτε. Άλλωστε, το κατηγορητήριο δεν τού προσάπτει καμία άμεση βιαιοπραγία, ωστόσο τον τοποθετεί στην αλυσίδα του μηχανισμού εξόντωσης.

Κατηγορείται ότι άρπαζε τα χρήματα των εκτοπισμένων για να τα στείλει στο Βερολίνο και ότι παρέστη τουλάχιστον μία φορά στη διαδικασία της «επιλογής» στην είσοδο του στρατοπέδου για τον διαχωρισμό όσων ήσαν ικανοί προς εργασία και όσων προορίζονταν για άμεση εξόντωση.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ βρέθηκε στο προσκήνιο το 2005 όταν εμφανίσθηκε στο ντοκιμαντέρ του BBC «Αουσβιτς: Οι Ναζί και η Τελική Λύση», στο οποίο περιέγραφε πως το γεγονός ότι ήλθε αντιμέτωπος με αρνητές του Ολοκαυτώματος τον οδήγησε να μιλήσει. «Το βλέπω ως αποστολή μου τώρα, στην ηλικία μου, να αντιμετωπίζω αυτά τα πράγματα που έχω ζήσει και να αντιμετωπίσω τους αρνητές του Ολοκαυτώματος που ισχυρίζονται ότι δεν συνέβη ποτέ. Είδα τα κρεματόρια, είδα τους φούρνους».

Ωστόσο, την ίδια χρονιά, ο Γκρένινγκ αρνήθηκε την ενοχή του λέγοντας στο περιοδικό Der Spiegel: «Συνεργός θα ήταν υπερβολικό για μένα. Θα περιέγραφα τον ρόλο μου ως ένα μικρό δόντι στα γρανάζια. Αν αυτό το ονομάζετε ενοχή, τότε είμαι ένοχος, αλλά όχι εκουσίως. Από νομικής απόψεως, είμαι αθώος».