Σε κλίμα πένθους και συγκίνησης τελέστηκε το απόγευμα στη Λευκωσία η κηδεία του πρώην βουλευτή και Υπουργού Κώστα Παπακώστα, με την οικογένεια του εκλιπόντος να αφήνει αιχμές για τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και να υπόσχεται την αναζήτηση δικαιοσύνης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πολιτεία τιμά τον Κώστα Παπακώστα για τη διαχρονική του προσφορά, ανέφερε από την πλευρά του ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο.
Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β`.
Απευθύνοντας το ύστατο χαίρε, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Κώστας Παπακώστας φεύγει με τη δικαιολογημένη πικρία μιας άδικης μεταχείρισης, είναι όμως δικαιωμένος από το λαό και την ιστορία για την τεράστια προσφορά του στους αγώνες της πατρίδας.
Πρόσθεσε ότι τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν την προσφορά του εκλιπόντος και την πολυσήμαντη συμβολή του στους αγώνες του λαού, από τους οποίους ουδέποτε φυγάδευσε τον εαυτό του.
Δεν είναι εύκολο καθήκον ο αποχαιρετισμός μιας κορυφαίας προσωπικότητας που τίμησε την πατρίδα, τη δημοκρατία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Δυνάμεις Ασφαλείας και την πολιτική και που υπηρέτησε αρχές και αξίες και όχι αξιώματα, είπε.
Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις σπουδές του και στην μετέπειτα πορεία της καριέρας του Κώστα Παπακώστα, ο οποίος κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, «με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για υπεράσπιση της δημοκρατίας και του εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ ακολούθως συμμετείχε στον αγώνα για απώθηση της τουρκικής εισβολής.
Υπηρέτησε επίσης στην Αστυνομία, από την οποία αποχώρησε το 1996 για να εκλεγεί μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2001 και το 2006. Ακολούθως, το 2008 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.
Σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του Κώστα Παπακώστα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι επρόκειτο για έναν σημαντικό άνθρωπο, χαρισματικό και ευαίσθητο, βαθιά ριζωμένο στις παραδόσεις και τους ηθικούς κανόνες, αλλά και ανεκτικό στην αντίθετη άποψη.
Μίλησε τέλος για αφοσιωμένο πατριώτη, αθεράπευτο δημοκράτη, οπαδό του μέτρου και «ένα άνθρωπο που δεν εκμεταλλεύτηκε τα προσόντα του, αλλά εξετέθη σε κινδύνους στο όνομα των πεποιθήσεων και των αισθημάτων του», ενώ απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Αποχαιρετιστήριο λόγο εκ μέρους της οικογένειας εκφώνησε ο αδερφός του εκλιπόντος, Ιάκωβος Παπακώστας, ο οποίος έκανε λόγο για «εξιλαστήριο θύμα» αναφορικά με την καταδίκη των υπευθύνων για την έκρηξη στο Μαρί. Παράλληλα, αναφερόμενος στην αίτηση για απονομή χάριτος, μίλησε για γενναία δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανθρωπιστικά.
Η εξαγγελία αυτή αναπτέρωσε τις ελπίδες, άλλα δεν υλοποιήθηκε γιατί προσέκρουσε στην άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα, είπε ο κ. Παπακώστας.
Αναφερόμενος στο βιβλίο που συνέγραψε ο αδερφός του, όντας κρατούμενος στο νοσοκομείο, είπε ότι ο τίτλος του «Ανεμοδαρμένη πορεία» περιγράφει τη ζωή, τη δράση και τους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία.
Αναφέρθηκε στη δράση του κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, άλλα και στη μετέπειτα πορεία του στην Αστυνομία και στη Βουλή, λέγοντας ότι ο εκλιπών τίμησε τον πολιτικό του χώρο, το ΑΚΕΛ, πιστά.
Τον Μάρτιο του 2015, συνέχισε ο Ιάκωβος Παπακώστας, ο Γενικός Εισαγγελέας, απαντώντας στο αίτημα για αποφυλάκιση ανέφερε «θα απαντήσω σύντομα», πρόσθεσε όμως ότι σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί υπόψη και το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Παπακώστας διερωτήθηκε κατά πόσο τα 56 χρόνια προσφοράς του αδερφού του, γεμάτα θυσίες για τη σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι αρκετά για το δημόσιο συμφέρον και αναρωτήθηκε από πότε αυτό αποτελεί τροχοπέδη για τη λήψη μιας απόφασης, αναφορικά με τη ζωή ενός ανθρώπου.
«Δικαίως ή αδίκως, καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όχι σε θάνατο» είπε και αναρωτήθηκε αν από τον περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα, δεν ήταν αρκετός ο χρόνος αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης.
Είπε ότι διαβιβάστηκαν από τους δικηγόρους της οικογένειας προς τον Γενικό Εισαγγελέα τρία αιτήματα με τα οποία ζητείτο η αποφυλάκιση του Κώστα Παπακώστα, όμως μέχρι σήμερα δεν λήφθηκε «ουδεμία απάντηση, ούτε ναι, ούτε όχι».
Συμπλήρωσε ότι η οικογένεια ενημέρωνε ανελλιπώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για πορεία της υγείας του, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον Κώστα Κληρίδη για να του εξηγήσει προφορικά την κατάσταση. «Είμαστε ακόμη στο περιμένετε και θα σας απαντήσουμε», ανέφερε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι η οικογένεια ζήτησε το αυτονόητο, να αποφυλακιστεί ο Κώστας Παπακώστας για να σταλεί για θεραπεία στο εξωτερικό και να ζήσει όσο καιρό του απέμεινε με τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Αναφέρθηκε και στη στάση του τέως Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, λέγοντας ότι ανησύχησε τόσο, που ετοίμασε ο ίδιος επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γενικό Εισαγγελέα, εισηγούμενος την αποφυλάκισή του εκλιπόντος.
Αναφερόμενος στην άρνηση Κληρίδη για ικανοποίηση του αιτήματος, ο Ιάκωβος Παπακώστας είπε ότι «η υπερβολική δικαιοσύνη καταντά αδικία», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην οικογένεια.
Έκανε αναφορά στην έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, στη ναυτική βάση, στο Μαρί και είπε ότι ως Υπουργός Άμυνας, ο Κώστας Παπακώστας ανέλαβε αμέσως το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που του αναλογούσε, για να ακολουθήσει ο δικαστικός Γολγοθάς, με την τελική ενοχοποίησή του.
Ο Ιάκωβος Παπακώστας ανέφερε ότι η οικογένεια του πιστεύει στην αθωότητά του, ενώ η «άδικη καταδίκη του» αποσκοπούσε στην εξεύρεση εξιλαστήριου θύματος.
Δεν θα σταματήσουμε να αναζητούμε τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε και είπε ότι η οικογένεια έχει προσφύγει στο ΕΔΑΔ, με την ελπίδα ότι θα ανατραπούν οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων.
Καταλήγοντας, ο Ιάκωβος Παπακώστας είπε ότι ο αδερφός του πέθανε μόνος και πικραμένος σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου, φρουρούμενος και χωρίς να έχει κάποιον δικό του άνθρωπο τις τελευταίες αυτές στιγμές, όμως παρέμεινε περήφανος και αξιοπρεπής μέχρι το τέλος.
Αποχαιρετιστήριο λόγο εκφώνησε επίσης ο Πρόεδρος του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Νεόφυτος Παπαμιλτιάδους.
Μετά το τέλος της ακολουθίας, το φέρετρο με τη σορό του νεκρού μεταφέρθηκε στο όχημα που τον οδήγησε στην τελευταία του κατοικία, στην παρουσία αγήματος που απέδιδε τιμές και με το πλήθος στο προαύλιο του ναού να χειροκροτεί σε ένδειξη σεβασμού.
Το παρών στην κηδεία του εκλιπόντος έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου. Εκ μέρος του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, στεφάνι κατέθεσε η σύζυγός του, Έλση.
Πηγή: ΚΥΠΕ