Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ακόμη το Φέργκιουσον

Περίπου 150 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, όπου οι -γενικά ειρηνικές- διαδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του άοπλου μαύρου έφηβου Μάικλ Μπράουν από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού αμαυρώθηκαν από επεισόδια βίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι 22 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Φέργκιουσον σε επεισόδια και ακόμη 63 διότι αποπειράθηκαν να παρακωλύσουν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο. Προχθές, είχαν συλληφθεί 57 άνθρωποι διότι πέρασαν οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία για να εμποδίσει την πρόσβαση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της κομητείας Σεντ Λούις.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή του Φέργκιουσον παραμένει σε ισχύ. Εκατοντάδες πολίτες μολαταύτα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και πράξεις ανυπακοής στην πρώτη επέτειο του θανάτου του Μάικλ Μπράουν.

Οι κινητοποιήσεις το βράδυ της Κυριακής σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, συμπεριλαμβανομένης μιας ανταλλαγής πυρών αλλά και ρίψεων αντικειμένων εναντίον αστυνομικών. Ένας νεαρός μαύρος άνδρας που κατηγορείται ότι πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών τραυματίστηκε όταν εκείνοι ανταπέδωσαν και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Χθες η αστυνομία παραμένει σε ετοιμότητα για νέες ταραχές, ενώ ορισμένοι από τους κατοίκους εξέφρασαν απόγνωση για αυτόν που χαρακτήρισαν φαύλο κύκλο βίας.

Οι αρχές “κάνουν τα ίδια και τα ίδια, μας παίρνουν τα δικαιώματά μας”, είπε μια κάτοικος του Φέργκιουσον, ηλικίας 51 ετών. “Χρειάζεται να μας δώσουν πίσω τον δημόσιο χώρο μας”, πρόσθεσε η ίδια.

Μετά το επεισόδιο κατά το οποίο ο πρώην αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον Μπράουν πριν από έναν χρόνο, διεξήχθη έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία της πόλης διακατεχόταν από ρατσιστική προκατάληψη. Όμως δικαστήριο έκρινε ότι ο Ουίλσον δεν έκανε τίποτε ποινικά κολάσιμο και τον απάλλαξε.

Αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στο Φέργκιουσον, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αφροαμερικανοί, τέσσερις ένστολοι λευκοί με στρατιωτικού τύπου τουφέκια εφόδου και πιστόλια, που γνωστοποίησαν πως ανήκουν σε μια οργάνωση που ονομάζεται “Αυτοί που τηρούν τον Όρκο” (Oath Keepers) πραγματοποιούν περιπολίες στην πόλη.

Η οργάνωση λέει ότι μέλη της είναι εν ενεργεία και πρώην στρατιώτες και αστυνομικοί που δρουν για να τηρείται το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Το Κέντρο για τη Φτώχεια και το Νόμο στον Νότο (Southern Poverty Law Center), μια ΜΚΟ η οποία αγωνίζεται για την προάσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε την οργάνωση Oath Keepers “μιλιταριστική”, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις καταδίκασε την εμφάνισή μελών της στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ