Σε κίνδυνο θάνατο εξελίσσονται τα drones – Παραλίγο τραγωδία – Που είναι ο Υπουργός Μεταφορών;

Παραλίγο να γίνουμε προφήτες κακών ειδήσεων, αφού εδώ και τρεις μέρες φωνάζουμε για την ανυπαρξία νομοθεσίας για τα drones, με τους ειδικούς μάλιστα, να τα θεωρούν ανερχόμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, αργά ψες αεροπλάνο της Λουφτχάνσα που μετέφερε 108 επιβάτες κινδύνευσε να συγκρουστεί με drone καθώς προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας.

Το τηλεχειριζόμενο αεροπλανάκι έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το Εμπραέρ της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας, που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Μόναχο στη Βαρσοβία και πετούσε σε ύψος 760 μέτρων, προσεγγίζοντας το αεροδρόμιο και προκάλεσε πανικό.

Στην Κύπρο, το apokalipsi. com, πρώτο επισήμανε τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη χρήση της συγκεκριμένης ”μόδας” που αν και η χρήση τους μοιάζει αθώα και ηθική, δεν σημαίνει ότι η εκμετάλλευσή τους πρέπει να γίνεται αδιακρίτως και χωρίς όρια και φάνηκε ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν σε ”ακατάλληλα χέρια”.

Το apokalipsi.com επικοινώνησε με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο μας ανέφερε, ότι εκπόνησε μελέτη για τα drones, που περιέχει πλήρη περιγραφή των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ επισημαίνονται τα τεράστια κενά της νομοθεσίας και οι κίνδυνοι για θέματα ασφάλειας του κράτους καθώς και για εγκληματικές ενέργειες.

Λειτουργός Αεροπορικών Κινήσεων μας ανέφερε ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται στην διαδικασία ετοιμασίας σχετικών κανονισμών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Από την άλλη είναι γνωστό ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα όριο στη χρήση των drones γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος επιδιώξαμε δήλωση από τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη.

Ο κύριος Δημητριάδης , μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, ή μάλλον, να το θέσω διαφορετικά, είτε μας αγνοε,ί αγνοώντας προφανώς και τη σοβαρότητα του θέματος, είτε απλώς δεν ενδιαφέρεται!

Αυτό που ζητήσαμε μάλιστα, από τον συγκεκριμένο Υπουργό, ήταν να μας ενημερώσει τι προτίθεται να κάνει και πόσο σύντομα.

Η είδηση με το περιστατικό της Λουφτχάνσα, απλώς ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους μας .

Επειδή πρέπει να είμαστε πάντα προμηθείς και όχι επιμηθείς και επειδή υποφέρουμε ως λαός, λόγω της προχειρότητας που επιδεικνύουν κάποιοι, θα ήταν καλό, τουλάχιστον σε κάποια θέματα, να επιδεικνύεται η δέουσα σοβαρότητα.

Η συντακτική ομάδα του apokalipsi.com δεν φοβήθηκε, δεν φοβάται και δεν πρόκειται να φοβηθεί κανέναν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται και θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια όλων όσοι ταξιδεύουν.

Καλά θα κάνει ο κύριος Υπουργός να ενεργήσει αμέσως, διότι σήμερα, εμείς είμαστε απλώς κριτικοί και επισημαίνουμε τη σοβαρότητα του θέματος, ειδικά σε μια χώρα που κάθε μέρα περνούν από τους αιθέρες της χιλιάδες αεροπλάνα.

Αύριο μπορεί να χρειαστεί ο κύριος Δημητριάδης να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

Πάντως προς το παρόν οι περιορισμοί που υπάρχουν και κατά πάσα πιθανότητα δε γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες και χειριστές drones, είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone και αυτό είναι τα 121 μέτρα.

Επίσης το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο.
Επιπλέον πρέπει ο χειριστής του drone να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο σε όλη της διάρκεια της πτήσης και να βασίζεται σ’ αυτή για τους απαραίτητους χειρισμούς ελέγχου του.

Σημαντική είναι η σημείωση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία.

Μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 150 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την εξασφάλιση έγκρισης πτήσης από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ΕΔΩ

Κρατίνος