Σε ισχύ από τα μεσάνυκτα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

Από την εκεχειρία εξαιρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποφασίσει στις 22 Φεβρουαρίου να προωθήσουν τη συμφωνία για διακοπή των εχθροπραξιών στη Συρία. Πλήρη και άμεση εφαρμογή της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, καλεί με ομόφωνο ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας, υιοθετώντας τη συμφωνία που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η κατάπαυση θα διευκολύνει την πολιτική μετάβαση στη χώρα, ενώ τονίζεται ότι ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας.
Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, χαρακτήρισε μέγα επίτευγμα την παύση των εχθροπραξιών σημειώνοντας ότι ήταν αποτέλεσμα μακρών, αναλυτικών και εντατικών διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο επίπεδο.
Χαρακτήρισε παράλληλα κρίσιμη τη σημερινή ημέρα και προειδοποίησε ότι δεν θα λείψουν οι προσπάθειες υπονόμευσης της διαδικασίας.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί ταχύτατα για να αντιμετωπίσει τα όποια περιστατικά προκύψουν, πρόσθεσε, καλώντας όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.