Σε ετοιμότητα η Κυπριακή Δημοκρατία στα πτητικά μέσα για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Επάρκεια πτητικών μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως βεβαιώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο μετά από την καθιερωμένη ευρεία υπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών, της οποίας προήδρευσε την Παρασκευή (06/05).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί, Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, και Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των Τμημάτων/Υπηρεσιών σχετίζονται με την πρόληψη και/ή την κατάσβεση πυρκαγιών.

Σε δήλωση μετά τη σύσκεψη, είπε ότι η ο Υπουργός Εσωτερικών κάθε χρόνο, ως συντονιστής, καλεί σε σύσκεψη τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Άμυνας, Γεωργίας και όλα τα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες που εμπλέκονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον αγώνα της πρόληψης των πυρκαγιών, και παρέθεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Δασών, Επάρχους, Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Τμήμα Δασών, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Ταμείο Θήρας, Ένωση Δήμων.

Διευκρίνισε ότι στόχος της σύσκεψης είναι να γίνει ένας καλός προγραμματισμός και να διαφανεί κατά πόσο είμαστε σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δηλώνοντας ότι κατά τη τη σύσκεψη διεφάνη ότι υπάρχει ετοιμότητα.

“Θα έχουμε στη διάθεση μας από πλευράς πτητικών μέσων οκτώ πτητικά μέσα που είναι ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας συν δύο που είναι ενοικιαζόμενα” συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι “θα έχουμε, επίσης συνδρομή, εάν και εφόσον δεν αρκούν τα δικά μας πτητικά μέσα, και από τις βρετανικές βάσεις, από το Ισραήλ και από την Ελλάδα και άρα, από πλευράς πτητικών μέσων είμαστε πλήρως καλυμμένοι”, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι η χρονιά που πέρασε υπήρξε αύξηση των πυρκαγιών κατά 20%, αλλά, από πλευράς ζημιών ήταν οι μισές του προηγούμενου χρόνου.

Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε πραγματική ετοιμότητα από πλευράς των δυνάμεων της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι με ετοιμότητα χρόνου 10 λεπτών, υπήρξαν κατασβέσεις κατά 65% και ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ θα κάνει, μέσω των ΜΜΕ, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών».