Σε εξέλιξη το Eurogroup – θετικό το κλίμα

Άρχισε λίγο πριν από τις 15.00 η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα. Της συνεδρίασης προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Euro Working Group, κατά την οποία, όπως αναφέρουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, το κλίμα υπήρξε θετικό, με τους τρεις θεσμούς – την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ – να προβαίνουν σε θετικές εισηγήσεις για τη συμφωνία των Αθηνών.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως εφόσον υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup θα δοθούν άμεσα στην Ελλάδα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,5 δισ. είναι για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και 500 εκ. για τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, αναμένεται να δοθούν 10 δισ. για τη μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά ενδεχομένως και κάποιο άλλο – αδιευκρίνιστο επί του παρόντος – ποσό επίσης για τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συζήτηση στο EWG, έλεγαν πως έγινε σαφές ότι το Ταμείο στο οποίο θα μεταφερθούν προς εκμετάλλευση περιουσιακά στοιχεία εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι, καθώς ορισμένες χώρες το αντιλαμβάνονται απλώς ως ένα ενισχυμένο ΤΑΙΠΕΔ.