Σε δίκη οι δύο μαίες που έστειλαν στο Μακάριο νοσοκομείο νεογέννητο κοριτσάκι – Χαροπαλεύει ακόμη το μωράκι

Καταχωρήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού η υπόθεση εναντίον των δυο Βρετανίδων, 58 και 52 ετών, οι οποίες ξεγέννησαν 36χρονη από τη Τσεχία στο σπίτι της, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του βρέφους, που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης, η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 23 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε οι δυο γυναίκες θα παραμείνουν υπό κράτηση αφού δεν μπόρεσαν να βρουν αξιόχρεο εγγυητή για το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ.

Οι δυο Βρετανίδες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, έκθεση σε κίνδυνο παιδιού κάτω των 2 ετών, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος σε σχέση με καθήκοντα προσώπων που διενεργούν επικίνδυνες πράξεις, αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, άσκηση της μαιευτικής χωρίς εγγραφή στο μητρώο μαιών και εσκεμμένη και ψευδής παρουσίαση ως πρόσωπα εγγεγραμμένα στο μητρώο μαιών.

Το δικαστήριο όρισε την ακρόαση της υπόθεσης στις 23 Οκτωβρίου και διέταξε όπως οι δυο Βρετανίδες αφεθούν ελεύθερες με προσωπική εγγύηση 5 χιλιάδων ευρώ ή από αξιόχρεο εγγυητή εγγύηση 10 χιλιάδων ευρώ, να παραδώσουν όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τα ονόματα να τοποθετηθούν στο stop-list και να παρουσιάζονται δυο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό.

Ωστόσο, οι δυο γυναίκες δεν μπόρεσαν να βρουν αξιόχρεο εγγυητή και έτσι οδηγήθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές, όπου θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης τους.

Οι δυο γυναίκες είχαν υποσχεθεί, έναντι αμοιβής 1300 ευρώ, να βοηθήσουν την 36χρονη να γεννήσει με φυσικό τοκετό, αφού η ίδια δεν επιθυμούσε να μεταβεί σε μαιευτήριο, όπου οι γιατροί την είχαν προειδοποιήσει πως από τη στιγμή που ήδη είχε παλαιότερα γεννήσει με καισαρική, δεν μπορούσε αυτή τη φορά να γεννήσει με φυσικό τρόπο.

Η 36χρονη, αφού έδωσε ως προκαταβολή το ποσό των 650 ευρώ, γέννησε με τη βοήθεια των δυο Βρετανίδων, στο σπίτι της στην Παρεκκλησιά, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν επιπλοκές και το νεογέννητο κοριτσάκι να χρειαστεί να μεταφερθεί στη μονάδα νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Σωτηριάδης κάλεσε το κοινό να είναι προσεκτικό και σε τέτοια θέματα να εμπιστεύεται μόνο γιατρούς των δημόσιων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, προσθέτοντας ότι ο φυσικός τοκετός στο σπίτι επιτρέπεται μόνο εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η παρουσία μαίας εγγεγραμμένης στο σχετικό μητρώο.

Πηγή:ΚΥΠΕ