Σε αδιέξοδο η πρόταση νόμου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Υπέρ των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές σε όλη την επικράτεια της Κύπρου τάχθηκαν σήμερα φορείς του λιανικού εμπορίου καλώντας παράλληλα τους βουλευτές «να επικρατήσει η λογική» στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και να μην ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, η οποία στηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με θέμα την επέκταση του ωραρίου καταστημάτων, ο ΓΓ του Παγκύπριου Σύνδεσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου είπε ότι «έχουμε φθάσει στην ώρα μηδέν για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων».

Από την πλευρά του πάντως, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις «διέλυσαν τις μικρές επιχειρήσεις, έχουν αφαιμάξει το λιανικό εμπόριο και τσεπώνουν τα λεφτά της αγοράς τις Κυριακές».

Ο Μάριος Αντωνίου υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πρόταση νόμου «χωρίς καμιά λογική, μελέτη και τεκμηρίωση που θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο λιανεμπόριο αλλά και ευρύτερα στην οικονομία του τόπου». Πρόσθεσε ότι «ενώ υπήρχαν όλα εκείνα τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της διεύρυνσης του μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από την υπουργό Εργασίας τον Ιούλιο του 2013 φαίνεται συνειδητά από κάποιους περιφρονείται».

Σύμφωνα με τον Μ. Αντωνίου από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το Νοέμβριο του 2014 και βάση του μηχανογραφημένου συστήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι νέες εγγραφές προσλήψεις που έγιναν στο λιανικό εμπόριο φθάνουν τις 10.000, εκ των οποίων το 85% είναι νεαροί Κύπριοι που μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας εξεύρεσης εργασίας βρήκαν έστω και μερικοί απασχόληση.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, συνέχισε, μειώνει τις θέσεις εργασίας και στέλλει νεαρούς στο ανεργιακό και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά της πρότασης νόμου τάχθηκαν επίσης το ΚΕΒΕ, η Ένωση Επιχειρηματιών Λιανικού Εμπορίου Κύπρου (ΕΝΕΛΕΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών  (ΠΑΣΥΠΕ), το Παγκύπριο Σωματείο Φρουταριών, η Κίνηση Νεοπροσληφθέντων λιανικού Εμπορίου και ο Σύνδεσμος Παραγωγών.