Η πιθανή απώλεια εσόδων από δασμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διαχείριση της οποίας έτυχε η υπόθεση κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Αραδίποου τον Οκτώβριο του 2015 από το Τμήμα Τελωνείων και ο χειρισμός της υπόθεσης από το Τμήμα Τελωνείων, εξετάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Γιώργος Γεωργίου, τόνισε τη διαχρονικότητα αυτή της απαράδεκτης κατάστασης, η οποία όπως είπε “επικρατεί χωρίς έλεος στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί όταν το 2009 κατασχέθηκε τεράστια ποσότητα τσιγάρων, για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί οι νενομισμένοι δασμοί στην Κυπριακή Δημοκρατία και ήταν φορτίο, το οποίο έπρεπε να ήταν για εξαγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, αντ` αυτού βρέθηκε σε αποθήκη στην Κύπρο”.
“Διαφυγόντες δασμοί που άγγιζαν τις 900 χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα στη Λάρνακα, σε συγκεκριμένη αποθήκη -παράνομο εργοστάσιο- βρέθηκε ανάλογη ποσότητα ακατέργαστου καπνού, αλλά και 300 τόσες χιλιάδες τσιγάρα. Αυτό σημαίνει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανθεί στην ΚΔ, χωρίς καμιά προσπάθεια, παρά τα όσα γίνονται υπηρεσιακά από το Τμήμα Τελωνείων”, ανέφερε.
Όπως είπε “υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι εξάγονται κανονικά τα αφορολόγητα τσιγάρα από την Κύπρο -και αυτό είναι διαπιστωμένο μέσα από τις ενέργειες και την αυστηρότητα αυτών των ενεργειών από το Τελωνείο- αυτά τα φορτία ενώ εξάγονται από το λιμάνι της Λεμεσού καθ` οδόν προς την Αίγυπτο, φαίνεται ότι χάνουν το δρομολόγιο τους και μεσοπέλαγα είτε αλλάζουν φορτίο, είτε αλλάζουν εμπορικό πλοίο, είτε τα ίδια τα πλοία αυτά κατευθύνονται στα κατεχόμενα από εκεί ξεφορτώνονται και γεμίζουν οι αποθήκες είτε στο Τσέρι, είτε στην Αραδίππου, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Κύπρου, που πολύ σύντομα ενδεχομένως να ακούσουμε, για να αγγίξουμε την ουσία της πάταξης του λαθρεμπορίου”.
Ο κ. Γεωργίου είπε πως “αυτή είναι η ουσία της σημερινής συζήτησης και όχι εάν πληρώθηκαν 360 χιλιάδες διαφυγόντες δασμοί για την υπόθεση στο Τσέρι και όχι 980 χιλιάδες”, για να προσθέσει πως “αυτή η διαχρονική λαθρεμπορία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αλλά το πιο αποκρουστικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι και τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά, με μικρές παραλλαγές στις επωνυμίες των εμπλεκομένων εταιρειών, αφορούν βασικά τα ίδια πρόσωπα”.
Σε ερώτηση γιατί οι αρχές αδυνατούν να το ελέγξουν, ο κ. Γεωργίου είπε: “Η αδυναμία δεν έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια ολιγωρία εκ μέρους του Τμήματος Τελωνείων. Το Τμήμα Τελωνείων κάνει το καθήκον του. Έγιναν σχετικές καταγγελίες και στην OLAF (αρμόδιο όργανο πάταξης του λαθρεμπορίου της ΕΕ), όπου όντως έγιναν σχετικές έρευνες . Μέχρι και αποστολές λειτουργών του Τμήματος Τελωνείου έγιναν σε συγκεκριμένες χώρες, για έλεγχο εάν όντως έχουν εισαχθεί από την Κύπρο αυτά τα φορτία, τα οποία εξήχθησαν νομότυπα από την Κύπρο”.
“Μέχρι σήμερα δυστυχώς”, είπε, “δεν έχει βρεθεί η πρωτογενής πηγή αυτής τη ιστορίας παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλες αυτές οι ενδείξεις, με βάση τις αναφορές τις οποίες έχω αναφέρει προηγουμένως. Ο OLAF είναι ενήμερος και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι έρευνες από το αρμόδιο αυτό όργανο”.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της για το θέμα του λαθρεμπορίου προϊόντων, είπε: «Να μην στρουθοκαμηλίζουμε, υπάρχει κύκλωμα λαθρεμπορίου και πίσω από αυτό κρύβονται επώνυμα πρόσωπα».
«Εκτιθέμεθα στο εξωτερικό, ενώ στην Κύπρο μας στοιχίζει εκατομμύρια που πληρώνει φυσικά ο πολίτης, αφού τα χάνει το κράτος. Το κράτος υπήρξε ιδιαίτερα συμβιβαστικό και το 2009 με την υπόθεση του Τσερίου που καταχωρήθηκε και το κατηγορητήριο και σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι ήταν οι εφτά κατηγορούμενοι και ενώ ο Εισαγγελέας είχε εισηγηθεί τότε ένα συμβιβασμό 500 χιλιάδων αρνήθηκαν να τον πληρώσουν και όταν καταχωρήθηκε το κατηγορητήριο το 2012 τότε αποφάσισαν να πάνε να προτείνουν 350 χιλιάδες. Στην Επιστολή του Εισαγγελέα φαίνεται ξεκάθαρα μομφή για το ότι πήρε τρία χρόνια ολόκληρα να παρουσιαστεί ενώπιον του η ποινική αυτή υπόθεση», πρόσθεσε.
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι οι αρχές παρουσιάστηκαν καθόλου αποτελεσματικές και με το θέμα της Αραδίππου, της κατάσχεσης 19,5 τόνων αδασμολόγητου καπνού, της μεγαλύτερης ποσότητας που κατασχέθηκε μέχρι σήμερα στην Κύπρο.
«Ότι επικρατεί χάος, αναμφίβολα. Ανύπαρκτα άτομα γράφουν εταιρείες, ανύπαρκτα άτομα πληρώνουν άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, οι Υπηρεσίες δεν συντονίζονται. Να αποδείξουν όλοι τους ότι πραγματικά θέλουν να σταματήσουν το λαθρεμπόριο. Το ίδιο πρόσωπο που εμπλέκετο μαζί με άλλους έξι στην υπόθεση στο Τσέρι, ένας Ειδικός Αστυφύλακας , ο οποίος αποπέμφθηκε τότε από την Αστυνομία εμπλέκεται και σήμερα στην υπόθεση του αδασμολόγητου καπνού της Αραδίππου και το ερώτημα είναι πόσο δύσκολο είναι να φτάσουν σε αυτό που τον εργοδοτεί, ίσως γιατί ποντάρουν πάλι σε ένα συμβιβασμό τον οποίο δεσμεύτηκε ο Διευθυντής του Τελωνείου ότι δεν θα κάνει αυτή την φορά; Θεωρούμε πως για το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του Κύπριου πολίτη, ειδικότερα, θα πρέπει το λαθρεμπόριο να τερματιστεί. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι Υπηρεσίες, δεν ξέρω τι θα κάνουν οι αρχές, αλλά φτάνει ο στρουθοκαμηλισμός», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, σε δηλώσεις του για την υπόθεση κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Αραδίππου τον Οκτώβριο του 2015, είπε ότι δυστυχώς, το λαθρεμπόριο ανθεί στην Κύπρο.
«Το λαθρεμπόριο γίνεται μέσω των κατεχομένων και αυτό είναι το πρόβλημα. Με την υπόθεση αυτή, το κράτος έχασε από έσοδα γύρω στα 3 εκατομμύρια. Το θέμα δεν είναι μόνο αυτά τα 3 εκατομμύρια ή κάποια άλλα εκατομμύρια, το θέμα είναι πώς να προστατέψουμε, να μην μπορεί να γίνεται αυτό το λαθρεμπόριο όλων των προϊόντων και όχι μόνο των καπνικών, όπως παραδείγματος χάριν υπάρχει και το θέμα των φυτοφαρμάκων μέσω των κατεχομένων. Αυτό είναι άλλο πρόβλημα, γιατί εκεί είναι και ο κίνδυνος με αυτά τα φυτοφάρμακα να είναι εις βάρος της υγείας του λαού γιατί ήδη αυτά είναι απαγορευμένα από την ΕΕ και άλλα τόσα προϊόντα», ανέφερε.
Ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι εδόθησαν οδηγίες και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, σε όλα τα αρμόδια τμήματα του κράτους, να εντείνουν τους ελέγχους τους, να παίρνουν όλα αυτά τα μέτρα, ούτως ώστε το λαθρεμπόριο αν τουλάχιστον δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί.