Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για το νεκρό βρέφος – “Πρόκειται για προφανή ανεπάρκεια του όλου συστήματος”

Με ανακοίνωσή του στην οποία δεν κρύβει την οργή του, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, αναφέρεται με έντονο ύφος στο περιστατικό με τον εντοπισμού πτώματος βρέφους σε κάδο απορριμμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που συγκλόνισε το Παγκύπριο. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η συγγνώμη προς τους συγγενείς δεν είναι αρκετή, εκφράζει την ελπίδα το περιστατικό να μην σχετίζεται με φημολογούμενο πόλεμο μεταξύ του προσωπικού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:  

Κατόπιν σχετικής πληροφορίας περί εντοπισμού πτώματος βρέφους σε κάδο απορριμμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, επισκέφθηκα προ ολίγου το εν λόγω νοσηλευτήριο προκειμένου να ενημερωθώ για τα συμβάντα.

Πρόκειται, βεβαίως, για προφανή ανεπάρκεια του όλου συστήματος και κατά πρώτον η Πολιτεία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς και τους συγγενείς του άτυχου βρέφους που μέσα στη θλίψη τους από τον χαμό του παιδιού τους, χρειάστηκε να υποστούν άλλη μία παντελώς αχρείαστη ταλαιπωρία που τους επέτεινε τον πόνο τους. Έχω ήδη επικοινωνήσει προς τούτο με την οικογένεια του άτυχου βρέφους.

Επειδή ωστόσο η συγγνώμη δεν είναι αρκετή, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω δώσει οδηγίες όπως με ιδιαίτερη προσοχή και πάντοτε σε συνεργασία με την Αστυνομία, η οποία κλήθηκε από την πρώτηστιγμή να αναλάβει δράση, ερευνηθεί πλήρως αυτό το περίεργο συμβάν.

Οι έρευνες πρέπει να καταδείξουν ευθύνες οι οποίες δεν μπορεί να μην έχουν ονοματεπώνυμο. Οι δε ευθύνες μπορεί να είναι μεμονωμένες και να εντοπίζονται σε ένα άτομο που ενήργησε κατά τρόπο αντιεπαγγελματικό αλλά και ενδεχομένως παράνομο. Ωστόσο μπορεί να είναι και γενικότερες και να εντοπίζονται σε πέραν του ενός ατόμου.

Ειλικρινά εύχομαι και ελπίζω ότι αυτά τα τραγικά και απαράδεκτα συμβάντα δεν θα συσχετισθούν με φημολογούμενο πόλεμο μεταξύ του προσωπικού. Αυτό θα ήταν κατάντια για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας. Εάν ωστόσο διαπιστωθεί ότι τα όσα συνέβησαν κατά τις τελευταίες ώρες σχετίζονται με αυτά τα φαινόμενα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ούτως ώστε να απομακρυνθούν όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται.

Τέτοιες συμπεριφορές αν επιβεβαιωθούν δεν έχουν καμία θέση στη Δημόσια Υγεία.   Η ως άνω αναφορά κρίνεται αναγκαία επειδή το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να συμβάλει στον εντοπισμό του προβλήματος που οδήγησε στον θάνατο του άτυχου νεογνού και κατόπιν σχετικού αιτήματος της οικογένειας, μετακάλεσε από το Λονδίνο ειδικό ιατροδικαστή ο οποίος και διεξήγαγε νεκροτομή το περασμένο Σάββατο στη σωρό.

Το Υπουργείο θα παρακολουθεί πολύ στενά τις σχετικές έρευνες αλλά και την λειτουργία και τις πρακτικές του συγκεκριμένου Τμήματος προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του αλλά και η αρμονική συνεργασία μεταξύ του προσωπικού.

Γιώργος Παμπορίδης Υπουργός Υγείας